Gnosjö kommun logotype

Direktkontakt

Turism- och destinationsutvecklare
Johan Svedberg
0370-33 10 22
johan.svedberg@gnosjo.se

Vandringsleder och strövområden

Här får du tips på vandringsleder och strövområden som finns i vår kommun. Några är även fina för cykling.

Smålandsleden

Gnosjö kommun har delar utav den stora Smålandsleden. Smålandsleden består av ett nätverk av leder som sträcker sig från de västra delarna av landskapet hela vägen upp mot småländska höglandet och vidare. Totalt finns det 900 km led att upptäcka och i Gnosjö är Kävsjölänken, Järnbärarleden och Höglandsleden delsträckor utav Smålandsleden. Leden ligger i anslutning till flertalet andra stora leder som sträcker sig ut i andra delar av landet så som Hallandsleden.

Järnbärarleden

Järnbärarleden går mellan Gnosjö och Isaberg. Den är cirka 20 kilometer. Med start i Töllstorps fritidsområde är det en medelsvår led, som går i omväxlande natur och terräng. Strax före Isaberg passeras Ettö naturvårdsområde. Detta är väl värt ett stopp för att njuta av den vackra utsikten mot Isaberg.

Kävsjölänken

Kävsjölänken är omkring 20 kilometer lång. Leden går mellan Töllstorps fritidsområde och Kävsjö kyrka. Leden är medelsvår. Den börjar i ganska kuperad terräng, men slutar på slät mark om du börjar i Gnosjö.

Väl framme i Kävjsö kan du även ta dig vidare till Store Mosse nationalpark och lederna som finns där i varierad längd och natur.

Höglandsleden

Höglandsleden är en vandringsled på totalt 440 kilometer. Av dessa går 17 kilometer genom vår kommun, här kallas den Järnbärarleden. Du kan starta i Gnosjö eller vid Isaberg. Leden tar vandraren vidare mot det småländska höglandet. Vid Kärringabacka viker leden av. Där byter den namn till Höglandsleden och här tar den riktning mot Vaggeryds kommun.

Hälsans stig

Hälsans stig är en 6 kilometer lång slinga inne i Gnosjö samhälle. Du promenerar i en omväxlande miljö där varje kilometer är utmarkerad. Börja din promenad var du vill och räkna själv ihop hur många kilometer du gått. Kartor över Hälsans stig finns att hämta i Töllstorpshallen och på Apoteket i Gnosjö.

Lindestubbeleden

Lindestubbeleden är en naturled som går längs skogsstigar i landskapet norr om Skärvån. Den är 5,5 kilometer lång och går i kuperad terräng. Leden är skyltad, men det har vuxit upp en del sly och lite träd, som kan skymma skyltarna och sikten, så var lite extra uppmärksam. Leden utgår från utkanten av Marieholm.

Saxhytteleden

Saxhytteleden är ungefär 2 kilometer lång. Leden går i kulturhistorisk miljö. I området finns bänkar för picknick och grillplats. Början av sträckan är på grusad stig, vilket gör att det går att ta sig fram med barnvagn eller rullator. Parkeringen ligger på höger sida mellan Marieholm och Skärvhult, sväng in vid skylten "Saxhyttan".

Store mosse nationalpark

I nationalparken Store mosse finns möjlighet till mycket vandring. Här finns ett flertal olika vandringsleder, från korta på 1,6 kilometer, till 14 kilometer långa. Du kan välja själv efter hur mycket du vill anstränga dig. Ta gärna med barnen och utforska trollstigen, fotografera guldkronan eller spana på fåglar från det tolv meter höga fågeltornet.

Nationalparkens centrum utgår ifrån naturum där du kan hitta kartor över nationalparken.

Töllstorps fritidsområde

I Töllstorps fritidsområde kan du vandra och ströva. Med tre elljusspår, som kompletteras av den välpreparerade leden "Töllstorpasjön runt", finns här fina möjligheter att ströva omkring.

"Töllstorpasjön runt" är 5 kilometer eller 7 kilometer beroende på om du vill lägga till "Bergarundan" för extra steg.

Naturkartan, ladda ner appen!

För att se kartor över några av lederna kan du ladda ner appen "Naturkartan". Där jobbar vi aktivt med att lägga in leder och andra besöksmål för friluftsliv och upplevelser. Ladda ner Naturkartan via deras webbplats eller i Appstore och Google Play.

Saxhytteleden mellan Skärvhult och Marieholm.

Saxhytteleden mellan Skärvhult och Marieholm.

Kontaktuppgifter för denna undersida

Sidans innehåll senast uppdaterat:

Hade du nytta av innehållet på den här sidan?
Annat innehåll du kanske är intresserad av

Hitta på sidan