Gnosjö kommun logotype
Fussballmatch på Hammargårdens fritidsgård.

Fussballmatch på Hammargårdens fritidsgård.

Fritidsgården ger trygghet och bygger tillit

Senast uppdaterad 12 november 2024

Sedan några månader är fritidsgården mobil och ska finnas där de unga är. Fritidsgården är ett verktyg som låter barn prova på olika aktiviteter samtidigt, som tillit till samhället byggs upp.

En aktiv fritid och att vara i skolan är viktiga faktorer för att det ska kunna gå bra i livet och minska risken för att man hamnar utanför samhället. En meningsfull fritid är både en rättighet och en skyddsfaktor som ökar självkänslan och är oerhört viktigt för våra unga. Det handlar om personlig och social utveckling, om att vara inkluderad och delaktig, att kunna utvecklas kunskapsmässigt. Extra viktigt är det för de unga som lever i ett utanförskap hemma eller i skolan.

En av de verksamheter i vår kommun som arbetar aktivt för att ungdomar ska ha en meningsfull fritid är fritidsgården på Hammargården. Här är öppet fem dagar i veckan mellan klockan 14 och 17, men är stängt på helgerna. På måndagar, onsdagar och fredagar är det öppet på kvällarna också, då är det även bio i lokalerna.

Fritidsgården har blivit mobil och finns där de unga är

Sen i somras har fritidsgården varit ambulerande, eller om man så vill, mobil. En bil som tidigare användes för personal på Töllstorpshallen finns nu tillgänglig för Hammargården istället. Arben Murati är områdeschef för barn och unga på Hammargården. Han har just tittat på hur höstlovets aktiviteter föll ut i år och har anledning att vara nöjd.

– Vi i personalen har gjort en analys av veckan, och inser att våra aktiviteter har varit både uppskattade och välbesökta. Vi har varit tvungna att planera dem med minsta möjliga medel, trots det har ungdomarna varit jättenöjda. På Halloween-discot, som inledde lovet, spräckte vi alla rekord med hela 300 deltagande barn. Det var verkligen superbra och roligt var att alla var utklädda!

Förutom discot var e-sporten mycket uppskattad med ungefär 80 deltagare. På Töllstorpshallen var det många familjer hela veckan, eftersom det var fritt bad för barn. ”Hela hallen gungar” drog som vanligt mycket folk. Till familjerelaxen har också många hittat, där barn och vuxen kan mysa i Relaxavdelningen. Biblioteket lockade inte så många besökare till sina bokfikor, men till Elin Kothes vernissage kom drygt 40 personer, vilket är något av ett rekord.

Hammargården med skylt där det står bio och teater.

På Hammargården finns bio och scen, förutom att här finns fritidsgård.

Hammargården är ett allaktivitetshus

När man vill hyra Hammargården för ett disco finns det villkor. Bland annat är ett krav att vuxna personer är med vid arrangemanget. Här var det niondeklassare, som var arrangörer, där deras föräldrar också ställde upp.

– Ungdomarna skötte det väldigt bra, de var jätteduktiga. Under tiden de yngre barnen roade sig var det ungefär 25 föräldrar som stannade hela tiden och tog en kopp kaffe eller något annat i vår lilla kiosk. Hammargården är ett allaktivitetshus och en fritidsgård. Huset har flera olika syften och ändamål.

Vi har sett att inte alla barn kommer till Hammargården, då ska vi istället vara där de är. Vi söker personlig kontakt, har samtal med barnen och marknadsför fritidsgården när vi besöker . Det kan finnas tveksamhet om att komma till H-G. Vi deltar i de specifika aktiviteterna på fritidshemmen under eftermiddagarna.

Idag är vi mobila med Bäckaskolans låg- , mellan- och högstadium på tisdagar och torsdagar, samt i Hillerstorp en gång i veckan. Och vi planerar börja med Åvikenskolan och gymnasiet också. Om vi inte har så många besökare i huset, så åker vi till fotbollsplanerna och Furuhall för att träffa våra ungdomar.

Hammargården är en av de första institutionerna unga möter

Just nu är många barn på Hammargården, som går på låg- och mellanstadiet på Bäckaskolan, eftersom det pågår renovering av fritidshemmet där.

– Hammargården är nästan den första institutionen barnen har kontakt med, jämte skolan. Jag vill understryka vikten av att det finns en fritidsgård som kan bemöta de unga. Vi sitter och pratar om alla ämnen. Några barn kanske bakar och bjuder sen de andra. Ungdomarna frågar om allt. Här finns trygghet och tillit. Fritidsgården har en viktig funktion för ungdomars framtid.

Den nya socialtjänstlagen fokuserar på förebyggande arbete

– Med den nya Socialtjänstlagen, som handlar om förebyggande åtgärder, kommer vi att ha en betydande roll. Arbetet med barn ger inte ett kvitto samma dag. Den nya lagen som börjar gälla i juli nästa år, kommer att ge oss större mandat att finnas. Vi får större möjligheter att verka förebyggande för våra ungdomar. För att kunna göra det, behövs att vi påverkar våra unga under en lång period. Det finns mycket mer vi kan göra, men vi behöver agera tillsammans. Vi behöver samarbeta med många aktörer och där behöver vi inkludera föräldrar.

Viktigt med kvalificerad personal

Arben menar att fritidsgården är ett enormt bra verktyg för att förebygga för att unga inte ska hamna snett. Många barn och unga tar sina första steg hos Hammargården och det är här deras medvetande och självförtroende byggs upp.

– Hos oss får de förtroende för vuxna, hittar sin trygghet och gott bemötande. Här kan de bli tröstade om så behövs. Vi kan bidra till att våra nyblivna medborgare kan få ett bättre perspektiv, för detta behövs kunnig personal med kvalifikationer med hög kompetens. Kvalitet i vår personal är viktigt.

Att ungdomarna är skötsamma är ett kvitto på att vi lyckats

– Vi har sett hur polisen har analyserat hur Gnosjö ligger till kring kriminalitet jämfört med våra grannkommuner. Enligt polisen ligger vi bättre till. Jag har mött unga många från socioekonomiskt svaga grupper, som varit hos oss i fem-sex år på daglig basis. Att jag kan se att de klarat sig ifrån kriminalitet är ett litet kvitto på att vårt arbete lyckats, men våra kvitton är osynliga. Att våra ungdomar är mer skötsamma än i andra kommuner. Då har vi fått ett kvitto. Fritidsgården kan ge en ljusare framtid åt de svagare grupperna. Men vi behöver stöd från den lokala politiken, från föreningar och ifrån föräldrar!