Gnosjö kommun logotype
Fem kvinnor står framför ett fönster på Hamngårdens balkong.

Respekt och samarbete är viktiga ingredienser som får personalen att trivas på Hamngården. Från vänster till höger Mediate, Amila, Johanna, Mirsada och Suzan.

Personal trivs bäst när de boende har det bra

Senast uppdaterad 08 oktober 2024

De flesta, hela 95 procent, är nöjda med äldreomsorgen som helhet i vår kommun, enligt brukarundersökningen som Socialstyrelsen gjorde 2023. För att kunna ge god vård krävs att personalen trivs, något man gör bland annat på Hamngården.

Efter en intensiv förmiddag då de boende ska komma upp ur sängarna, få skött sin dagliga hygien och få sin frukost, kan personalen ta en liten kafferast inför att lunchen ska serveras. På plats på Hamngården avdelning 2 är undersköterskorna Mirsada och Mediate, sköterskan Johanna, prao-eleven Amila och vikarien Suzan. Amila går i nian och är intresserad av att studera för att arbeta inom vården. Suzan funderar också på att utbilda sig inom vårdyrket.

Scheman anpassade efter livssituation

Mirsada berättar.

– Att arbeta inom vården ger så många möjligheter. Det är så brett. Det finns så många olika saker du kan arbeta med inom vården. Jag kom hit till Hamngården som nyutbildad undersköterska och trivs mycket bra. Vi har bland annat anpassade scheman här. Vår gruppledare, Pernilla, har ordnat, så att vi kan arbeta tider som passar oss. Vissa har småbarn och andra har inga barn. Vi har helt enkelt olika liv och därför passar det oss att arbeta olika tider.

Mediate håller med.

– Vi pratar med varandra och kommer överens. Ibland kan vi byta tider med varandra.

Samarbete och respekt ger trivsel

Mirsada fortsätter.

– Det är viktigt att man trivs och att vi samarbetar. Det spelar stor roll för att man ska göra ett bra jobb.

Mirsada har arbetat två år som undersköterska på Hamngården. Det är första gången hon arbetar inom vården.

– När jag kom hit efter studierna kände jag att jag ville stanna här. Jag trivs så bra med arbetskollegorna och med vårdtagarna och allt annat.

Mediate har arbetat på Hamngården i ett och ett halvt år. Hon är också väldigt nöjd och tycker att arbetet är spännande.

– Här är jättebra, i och med att vi samarbetar, att det är teamwork varje dag! Vi visar respekt för varandra och försöker lösa eventuella konflikter på ett bra sätt. Vi kommunicerar grupper och avdelningar emellan.

Tacksamhet betyder mycket

Mirsada fortsätter.

– Om vi hinner så hjälper vi varandra avdelningar emellan.

Suzan, som är vikarie för en i personalen som vidareutbildar sig, har varit på Hamngården i ungefär ett halvår. Hon började som sommarvikarie.

– Jag trivs bra här. Alla är snälla och jag tycker också att det är spännande att arbeta här.

Mirsada avslutar.

– Här är mycket omvårdnad, inte sjukvård. Att vårdtagarna är tacksamma för att man gör något för dem, är det som får mig att trivas mest. För att kunna arbeta med vård behöver du ha känslor, vara empatisk och visa respekt.

En glad kvinna med ljust hår står i en dörröppning.

Disa Larsdottir menar att hon har medarbetare med stort hjärta på rätt plats.

God sammanhållning och trivsel avspeglar sig hos brukarna

Disa Larsdottir är ansvarig för Hamngården Hillerstorp och hemtjänstens centrumgrupp i Gnosjö. Hon är också glad över att brukarna är så nöjda med äldrevården.

– Brukarnöjdheten har höga betyg. Brukarna menar att personalen kommer i tid, meddelar förändringar och är nöjda med vården som helhet. Det är sådant som vi tycker är viktiga detaljer. Att vi har god mat för de äldre är vi medvetna om sen tidigare. Maten måste vara aptitlig. Om du följer våra särskilda boendens eller kostenhetens Instagram-konton, så ser du hur de dukar upp med god mat. Jag tror att nöjdheten hos brukarna avspeglar sig i personalen och vice versa. Jag kan bara se på Centrumgruppen här i Gnosjö vilken sammanhållning de har och hur högt i tak det är när de diskuterar. Trivs personalen så sprider det sig till brukarna.

Då och då gör Disa själv hembesök. Då får hon höra hur nöjda brukarna är med personalen och deras bemötande.

Tre personer står i trädgården utanför Bäckgården. En man är personal, en man är boende. Han håller i en planteringsspade och håller på att plantera.

Om personalen trivs avspeglas det hos de boende.

Medarbetare med hjärtan

– Jag känner att min personal är människor på rätt ställen. Personalen tittar in även på sin fritid på Hamngården och är väldigt måna om de äldre. Alla har hjärta, som jobbar där. Det bidrar till att det är bra för våra brukare och till en bra arbetsmiljö. Jag har medarbetare som verkligen bryr sig om sina brukare. Här finns en öppenhet som bidrar till att man trivs på jobbet. Suzan började som vikarie i våras och fortsatte sen som sommarvikarie. Vi kände att hon är ett guldkorn. Hon har kommit in i arbetet och vuxit i rollen. Vi uppmuntrar henne att fortsätta inom vården. Hon har också lärt sig språket snabbt.

Inom äldreomsorgen har man även satsat på en utbildning i ”vårdsvenska” för att stärka medarbetarna med utländsk bakgrund i det speciella ”vårdspråket”.

En tegelbyggnad med trädgård framför.

Hamngården ligger centralt i Hillerstorp.