Gnosjö kommun logotype
Gamla fönster som har skänkts.

På Ge- och-Ta kan det finnas överblivet byggmaterial. Vad, som finns varierar beroende på vad som skänkts.

Tänk andrahand i första hand

Senast uppdaterad 29 augusti 2024

Under hösten byggs återvinningscentralen i Hillerstorp om. Bland annat kommer det att bli större yta för Ge-och-ta. Då blir det lättare att tänka återbruk!

Vi måste alla tänka mer på vår miljö och vårt klimat. Ett sätt att göra det på är att skänka sådant du inte behöver till exempelvis Gnosjö Hjälper, Barnens Oas Loppis i Hillerstorp eller till någon annan biståndsorganisation. Men det finns även möjlighet att skänka på en del återvinningscentraler. Det handlar om att SÅM arbetar aktivt för att minska avfallet i vårt område. Deras "Ge-och-Ta" är ett enkelt sätt, som gör det lätt att välja återbruk. Konceptet finns på båda återvinningscentralerna Gynnås i Gnosjö och Nyhem i Hillerstorp.

Vad som finns på Ge-och-Ta kan variera

I Ge-och-Ta ingår överblivet virke, sten och tegel, men också reservdelar till hushållsmaskiner, såsom ugnsgaller, bestickkorgar och microtallrikar. Ibland finns krukor, böcker och i viss mån sådant, som de second-handverksamheterna, som SÅM samarbetar med, väljer att inte sälja i sina butiker. Men som fortfarande är viktiga resurser att ta om hand och använda på nytt. Exakt vad som finns och i vilken omfattning kan variera över tid, eftersom det styrs av vad som lämnas in.

Att ta tillvara på de resurser, som redan finns, är en viktig nyckel för att skapa en hållbar framtid. Genom återbruk, när det är möjligt, kan vi bidra till att minska behovet av nytillverkning och spara på, såväl naturresurser, som mängden koldioxidutsläpp, föroreningar och avfall.

Du kan skänka för miljöns skull

Ha gärna Ge-och-Ta i åtanke nästa gång du åker till återvinningscentralen för att lämna byggavfall, eller något annat som ryms inom Ge-och-Ta. Fundera! Är det du ska lämna i bra skick och skulle kunna användas på nytt? Skänk då istället för att kasta!

Du kan prata gärna med någon av SÅM:s medarbetare på återvinningscentralen om du är osäker.

Läs mer om Ge- och-Ta på SÅM:s webbplats.

Bakluckeloppis på i Gynnås 28 september för allmänheten

Lördagen den 28 september anordnar SÅM bakluckeloppis runtomkring i GGVV-området. Det kostar ingenting att sälja på loppisarna, men du behöver boka din plats senast den 15 september. Ge dina prylar ett nytt liv och gör miljön en tjänst genom att sälja eller fynda på SÅM:s bakluckeloppis.

Leksaksbilar som är till salu på loppis.

På bakluckeloppiset kan du passa på att sälja sådant du inte behöver längre, som barnens gamla leksaksbilar.

Boka din plats på loppisen

Du som vill sälja på bakluckeloppisen behöver boka din plats senast den 15 september.