Gnosjö kommun logotype
En man står framför en fotbollsplan.

Med sin bakgrund från föreningslivet vet Magnus vad föreningarna vill ha och hur kommunen kan vara möjliggörare.

- Det är viktigt med tillåtande, attraktiva mötesplatser!

Senast uppdaterad 30 augusti 2024

I våras tillträdde Magnus Westlund som enhetschef för Fritid. Han ser många möjligheter för framtiden, även om det är viktigast att göra ett bra jobb här och nu.

Magnus Westlund är vår nye enhetschef på Fritid i Gnosjö. Kontoret har han på Töllstorpshallen, dit han tar sig från Gislaved med buss och el-scooter.

– Jag ser det positiva i människor, är positiv i botten och framåtsyftande. Jag har hållit på med idrotten hela mitt liv och jag vet vad den gör för attraktiviteten för ett samhälle! Fritidslivet är viktigt. Här på Töllstorp är det fullt varje dag, säger Magnus och visar med handen utöver fotbollsplanerna. Överallt syns barn, ungdomar och lärare som rör sig över planerna.

Det märks att Magnus har idrotten och föreningslivet med sig i bagaget. På sin egen fritid är han engagerad på hemmaplan i fotbollen för Gislaved IS i U-sektionen och styrelsen. Där är han även tränare för flickor födda 2010, 2013 och 2017.

Fritidsuppdraget är omfattande

Inom Fritid ingår väldigt mycket förutom den för många så självklara simhallen. Det är föreningsliv, badplatser, vandringsleder, friluftsliv, turism- och destinationsutveckling, öppen fritidsverksamhet, bland annat. I detta ingår även att arbeta brottsförebyggande med ungdomar.

– Fritidsuppdraget är stort! Det är viktigt att vi jobbar för våra ungdomar och att vi är öppna för att samarbeta med civilsamhället. Just nu utreder vi möjligheterna till att starta mobil fritidsgård för att på så sätt möta de unga.

Den moderna bassängen ger nya möjligheter

– Det gäller att skapa en attraktiv och tillåtande miljö. Mötesplatser är generellt viktiga och här finns många möjligheter egentligen för alla åldrar. Med den nya Rehab & Relax kan vi ha öppet simhallens bassänger för allmänheten, samtidigt som vi har undervisning i den nya. När det är babysim kan en förälder vara med bebisen. Och den andra kan simma med sina äldre barn i det lilla vattenlandet eller i den stora bassängen. Bassängen på Rehab & Relax har höj- och sänkbar botten, vilket gör att vi kan ha träning för funktionsnedsatta. På Töllstorpshallen finns också vårt Hälsocenter med bra beläggning, som är ett samarbete med regionen.

Två pappor håller i sina bebisar i en bassäng.

Babysimmet är populärt i den nya bassängen, eftersom man kan ha det varmare i vattnet i Rehab&Relax-delen.

Kunnig personal som mår bra är a och o

Egentligen har Magnus ännu knappt hunnit bli ”varm i kläderna” på sin nya arbetsplats. Han startade 22 maj, sen kom semestern. Dock har han med sig mycket erfarenheter från Gislaveds Fritidsförvaltning och har haft kontakt med Gnosjös i regionala nätverk sen tidigare.

– Det viktigaste för mig i startskedet är personalen, och att den mår bra. För tillfället ska vi rekrytera en ny badmästare. Badmästare är som regel mycket kunniga och duktiga på kundbemötande. De ska kunna lugna ner sådana som är stökiga, de ska kunna undervisa, hålla rent och värna om säkerheten. Generellt sätt är simkunnigheten på nedåtgående. Och det är en hälsoutmaning med ungdomar, som är mindre i rörelse. Det är stora skillnader mellan olika grupper.

Att sköta exempelvis ett badhus är inte som att ta hand om vilken annan byggnad som helst. Här är det badmästarna som sköter rengöring och hygien. Prover tas varje dag av bassängernas vatten. Den äldre delen är i gott skick för att vara över 40 år.

– De som sköter fastigheterna är duktiga och noggranna här. Vilket gör att Töllstorpshallen med omgivningar är attraktivt. Hit kommer man som liten till babysimmet och kommer hit ända tills man är nittio. Här finns människor i alla åldrar och från många olika nationaliteter. Miljön är tillåtande. Det är gratis för barn upp till sju år i målsmans sällskap. På loven delar vi ut gratisbiljetter till barn och unga.

Man behöver vara lyhörd

Hur tror du att fritidsaktiviteterna ser ut om tio år i vår kommun?

– För mig är det viktigt att göra ett bra jobb för organisationens framgång. Hur det ser ut om några år vet jag inte. Fritidssektorn förändras snabbt på en del områden. Om någon hade sagt att här skulle finnas pumptrack och discgolfbana för tio år sedan, så hade man inte kunnat föreställa sig det. Så vad framtiden utvisar vet jag ingenting om idag. I och med att fritidssektorn utvecklas hela tiden gäller det att vara lyhörd för vad som händer i omvärlden. I mitt jobb ska man inte tänka att kommunen är den enda aktören. Det är viktigt med andra initiativ.

Motorikbana.

Motorikbana och Ninjabana finns för de mindre och de större barnen.