Gnosjö kommun logotype
En kvinna och en man står vid en står blomkrika och vattnar.

Helena Aspenström tycker att att växter är det roligaste som finns. Hon och Nils-Magnus är de som planerar, komponerar och sköter kommunens alla stora krukor.

Helena och Nils-Magnus sätter färg på kommunen

Senast uppdaterad 07 juni 2024

Helena Aspenström och Nils-Magnus Nilsson är de som ser till att välkomponerade blomplanteringar förgyller vår utemiljö runt om i kommunen. De planerar och sköter de 75 krukor som lyser upp på våra gemensamma ytor.

Helan och Nils-Magnus kommer in och vattnar när så behövs. De båda har arbetat tillsammans i 21 år. De behöver knappt prata med varandra. Men det händer även att de inte är helt överens.

– Vi vet var vi är och vad vi vill. Det bara flyter på. Men det är mest Helena som komponerar ihop växterna, menar Nils-Magnus, eller Nisse som han kallas.

Rosa dahlia med lavendel i kruka.

Framför kommunhuset går årets kompositioner i romantiskt rosa. Här syns dahlia, lobelia och lavendel.

Planeringen börjar i januari

Hur går det då till att planera för så många krukor, som alla ska vara vackra och pryda sin plats?

– Man kan nog säga att vi börjar vår stora planering redan i januari-februari. Då träffar vi Annika på Brännehylte plantskola.

Tillsammans med henne går vi igenom hur trenderna ser ut, vilka nyheter det finns för året. Det rör sig om 1 200 växter som ska beställas, berättar Nisse.

I början av maj kommer sen en lastbil fylld med alla växterna.

– Vi har infravärme i växthuset, men det får helst inte vara för sträng kyla när vi tar emot dem. De känsligaste tar vi in inomhus tills det är frostfritt.

När blommorna är levererade börjar matchningen

Helena och Nisse har redan tidigt tankar på hur de olika planteringarna ska se ut. Men det är först när de ser växterna på riktigt som de får klart för sig hur de ska kombinera dem.

Blommor i rött, gult och vitt i kombination i kruka.

Röda och gula kulörer syns bra. Där många passerar med bil är det bra med starka färger.

Nils-Magnus berättar.

– Vi försöker alltid få blommor med färg. När vi ser växterna ser vi också vilka som passar ihop, vilka som matchar. Det är jag som är drängen, medan Helena ser hur vi kan komponera ihop blommorna i krukorna. Vi tänker också på var de ska passa. De ska bland annat passa med husens färger. Mörka färger försvinner i gatumiljön. Gula och röda blommor syns mycket och är bra för att de syns. Vid busstationen är det många som passerar, gåendes eller med bil. Här satsar vi på lite mer påkostade varianter. Vi har lärt av erfarenhet vad som fungerar.

Helena fyller i:

– När vi började var det bara traditionella växter, som pelargoner, lobelia och margeriter. De bara kastades ner i var kruka. Vi kände att vi ville förändra lite och göra det lite roligare.

En kruka med blandade växter. I mitten syns en dahlia. Helenas händer syns tiull höger när hon klipper med en sekatör.

Att passa på att ta bort vissna blommor samtidigt som de vattnas sparar tid.

Vattnar och ansar för att stå länge

Det är en konst att komponera krukorna så att de håller sig fina länge. De ska inte vissna utan vara vackra hela sommaren. Är sommaren varm behövs det vattnas två gånger i veckan. Är den normal blir det vattning en gång i veckan. Nisse och Helena åker rundan med vatten tillsammans, en är vid pumpen och en vid krukans tank. Då kan man rensa bort vissna blommor samtidigt så håller sig växterna vackra längre.

Är inte arbetet väldigt tungt med alla krukor?

– Vi har lastare och traktor. Sen är vi också några fler man just när vi ska ställa ut krukorna. Vi märker krukorna med namn när vi tar in dem för hösten. Då vet vi var de ska stå när det är dags att plocka fram dem till våren igen.

Det märks på de fina färgkombinationerna att Helena har ett konstnärligt sinne och känsla för färg.

– Framför allt så tycker jag att det är så roligt med växter.

En krkuka med rosa olika blommor.

I krukorna har växterna olika höjd och matchande nyanser. Det är en konst att få blommorna att blomma hela sommaren. Det går åt ungefär 3 000 liter vatten i veckan för kommunens krukor.