Gnosjö kommun logotype

– Det sa bara puff, sen var jag igång

Senast uppdaterad 02 november 2023

Snart driver Susanne KBT Livskompassen på heltid. För bara ett par år sedan startade resan tack vare Enter Gislaved och Science Parks affärscoacher. Att starta eget var en dröm som blev verklighet.

Susanne Sköld som bor i Gnosjö driver KBT Livskompassen i Gislaved och är bland annat kopplad till Företagshälsan Västbo AB. Hon närde drömmen om att starta eget redan 2016 när hon gick KBT-utbildning i Göteborg. Men först i början av 2021 blev den verklighet. Först i liten skala vid sidan om arbetet som forsknings- och utvecklingsledare inom området psykisk hälsa på Kommunal utveckling. I början hade hon öppet kvällar och helger, samtidigt som hon arbetade heltid. Att starta-eget-drömmen överhuvudtaget blev sann handlade om flera händelser som hände ungefär samtidigt. Som att det var menat.


– Jag arbetade med en kollega sedan tio år tillbaka inom missbruksvården. Jag råkade säga att jag funderade på att starta eget, varpå hon svarade. ”Du kan hyra lokal hos mig.” Plötsligt hade jag lokal! Sen gick jag en lokal kick-off-utbildning via Enter Gislaved. Det var nästan lite läskigt för plötsligt sade det bara ”puff” och jag var igång. Jag fick en sådan skjuts och på tre månader hade jag fått hjälp med att skriva affärsplan, affärsidé, verksamhetsplan, lära mig bygga hemsida och nå ut med marknadsföring… I början hade jag inga pengar, så jag köpte lite möbler ur egen ficka på IKEA och monterade ihop.

Visitkort som ligger på ett bord.

Att nå ut och bli känd är a och o när man startar eget. Ett visitkort med hemsidans adress och kontaktuppgifter är ett led i detta.

Affärscoachningen gav en kick

Efter ”kick-offen” så kan man få hjälp av affärscoacher som en del två i utbildningen. Maria Kristiansson, affärsutvecklare på Science Park i Gnosjö, är den senaste affärscoachen som puffat och peppat Susanne, så att hon till sist vågar lita på att de egna vingarna bär. Susanne är bosatt i Gnosjö kommun och det är därför hon har coachats av Maria, som är verksam här.
Susanne fortsätter.

– Affärscoachningen var oerhört värdefull. Jag hade inte en aning om vad jag skulle ta betalt och det måste ju gå ihop. Min målsättning var inte att tjäna pengar, utan att kunna hjälpa med det som ligger nära mitt hjärta. Jag hade mycket med mig från att jag arbetat som kurator med motiverande samtal, men ändå är man osäker i början.

Första året var Susannes mål att bli etablerad. När kvinnor startar företag gör de som regel så som Susanne har gjort. De startar i det lilla och arbetar försiktigt upp sin verksamhet. Det kan vara ganska klokt.

Lyckat samarbete

Ryktet hade efter ett tag spridits om vad Susanne hade för erfarenhet och vad hon sysslade med. En dag ringde en sjuksköterska på Företagshälsan i Västbo AB upp henne och frågade om jag kunde ta en företagshälsokund. Detta blev början till vad Susanne i huvudsak arbetar med idag.

– Med detta samarbetet vågar jag nu hoppa. Mitt företag är min bebis. I början var samarbetsavtalet på 25 procent, sen blev det utökat med ytterligare en, Företagshälsan i Sävsjö. Sen har det bara exploderat i vår, och nu arbetar jag i stort sett uteslutande mot Företagshälsan. Jag arbetar med konflikt-, stress- och krishantering och stöttar upp i rehabilitering kring missbruk. Jag arbetar även med stöd till chefer i ledarskap och håller i uppdragsutbildningar. Affärscoachningen har varit guld värt hela vägen. Jag har mycket att tacka min affärscoach Maria Kristiansson för hon har fått mig att våga. En annan sak som varit mycket positivt är att ha Science Park och Enter Gislaved vid min sida, och även kunnat använda Vismas bokföringsprogram gratis under ett år.

Susanne kan dra nytta av all erfarenhet från sina tolv år som kurator inom arbetsmarknad, BUP, elevhälsa och missbruk, men även av egna livserfarenheter.

– Det är en sporre för mig att visa för mig själv att jag är stark och klarar av att driva företag. Jag arbetar med psykisk hälsa, acceptans, där vi hittar det friska och stärker det. När företag har etablerat kontakten med mig för att få stöd i att stötta upp för sina anställda är länken in till mig enkel. Att ha någon att vända sig till är bra.

En kvinna sitter ner i en fåtölj framför ett bord med vattenflaskor och glas.

Susanne är glad att hon vågat starta eget.