Gnosjö kommun logotype

Onsdagskvällar är mekarkvällar

Senast uppdaterad 04 juli 2023

Från klockan 16 till 20 varje onsdag är motorgården öppen för ungdomar. På plats finns motorkunniga ledare, men det finns också tid för lite häng med kortleken.

Det är lite knixigt att hitta till motorgården. Om du kör från Gnosjö mot Marås så svänger du sedan av åt vänster, strax efter vägen mot Anderstorp som är åt höger. Eftersom den stora vägen är en nittioväg får du vara lite försiktig i vänstersvängen. In går en pytteliten skogsväg. Du följer vägen och håller vänster en liten bit in i skogen.

Efter ett tag dyker ett par grå hus upp på höger sida. Det ena huset ser ut som en vanlig villa. Det andra är ett garage med plats för hyfsat många bilar. Tidigare har huset varit LSS-boende och garaget byggdes för personalens bilar. Detta är förklaringen till att gården ligger lite avskilt.

Ungdomsgård för motorintresserade

Nu har garaget fått nytt liv. Här står bilar som behöver lite omvårdnad. På en ska bromsbeläggen bytas, på en annan är det fritt att meka. Initiativet till motorgården har Andreas Stålbrand tagit. Han menar att den kan stimulera ungdomar med motorintresse. Kommunen har bidragit med 150 000 kronor till gården under första året och de behöver inte betala hyran under 2023. Gården är tänkt som ett nollsummespel och har inga vinstintressen.

En man och en yngre kille sitter vid en bil som ska repareras.

Tobias Olofsson och sonen Ture byter bromsbeläggen på en SAAB.

Vilka ungdomar är det som kommer hit?

Tobias Olofsson svarar:

– På invigningen var det riktigt många. Då kom elva personer. Men det brukar var fem till sju stycken som kommer. De är stammisar. Alla har inte tillgång till eget garage hemma. Framför allt så har inte alla ungdomar tillgång till alla verktyg man behöver. Här finns det mesta man behöver om du till exempel ska bygga om eller renovera en gammal bil. Du behöver verktyg, man kan säga att du behöver en utökad verktygslåda.

Han fortsätter.

– Svets kommer. Vi ska bara först säkra upp elen till trefas.

Tobias är en av de som ställer upp frivilligt med sin tid för att motorgården ska bli verklighet. Förutom Tobias brukar Andreas Stålbrand, Martin Lundvall, Oskar Lundvall, Marcus Carlsson, Hampus Bergh och Evelina Sjöholm dela på ledaransvaret för onsdagskvällarna då gården har öppet.

Verktyg som ligger på garagegolvet.

Det behövs ofta specialverktyg för att kunna meka med bilar.

Lär sig meka av varandra

Gården öppnas klockan fyra och sen är ledare på plats till åtta på kvällen. Tobias har bidragit med en gammal Volvo som finns att meka med. Ture Olofsson, Tobias son, är i full gång med att byta bromsbelägg. Han är fjorton år och har precis slutat åttan.

– Han kan mycket om bilar. Han är i stort sett uppväxt i garaget. Ture har lärt sig själv, sen han kunde skita ner sig själv.

Hur lär man sig att meka?

– Youtube är en bra skola, men annars tittar man på när de andra jobbar. Många kommer hit utan att meka. Det är mer som en ungdomsgård. Man spelar kort och hänger. Här brukar vara blandat killar och tjejer, ungefär fifty-fifty.

Garage med fyra portar och lite människor inuti.

Det finns plats för minst fyra bilar i garaget.