Gnosjö kommun logotype

Direktkontakt

Näringslivschef
Eric Liljendahl
0370-33 10 09
eric.liljendahl@gnosjo.se

Affärsutvecklare Science Park
Maria Kristiansson
0370-33 10 05
maria.kristiansson@sciencepark.se

Ungt företagande

För dig som är ung och intresserad av att starta och driva företag, finns möjligheter både i och utanför skolan.

Gnosjöandan är en plats präglad av företagsamhet och entreprenörskap. För oss är det viktigt att låta våra barn och ungdomar testa sina idéer och känna på att driva företag. I skolan introduceras entreprenörskap och innovativt tänkande tidigt. Genom olika projekt samarbetar skolan ihop med det lokala näringslivet och nationella organisationer.

Du som är mellan 16 och 18 år

Du som är mellan 16 och 18 år måste ha tillstånd från förmyndare och överförmyndare för att starta och driva ett vanligt företag. Förmyndare är oftast dina föräldrar. Överförmyndare finns i varje kommun. Du och dina föräldrar ansöker om samtycke från överförmyndaren på en särskild blankett. Har du inte fyllt 16 år kan du inte starta ett vanligt företag.

Blankett för ansökan om medgivande för att starta eller driva företag från överförmyndaren hittar du här.

Du som är under 18 år kan inte själv starta eller vara styrelseledamot i ett aktiebolag, men däremot kan du äga aktier i ett bolag. 

Ung företagsamhet, UF

I vår kommun får våra barn och ungdomar möjlighet att träna och utveckla sin kreativitet, företagsamhet och sitt entreprenörskap. Ung företagsamhet, UF, är en politiskt obunden och ideell utbildningsorganisation, som är en del av den globala organisationen Junior achievement. Genom Ung företagsamhet har vi sedan 1980 utbildat gymnasieelever i entreprenörskap. Sedan 2010 är också grundskolan engagerade.

Vi är stolta över att UF-företaget Noll deponi, från Gnosjöandans kunskapscentrum, vann två EM-guld 2022. UF-företaget har byggt en maskin som kan minska deponiavfall på återvinningscentraler med 50 procent genom att separera glaset från fönsterkarmar och dörrkarmar.

Innovation camp

I årskurs nio får eleverna en uppgift som vi kallar Innovation camp. I grupper ska eleverna tänka innovativt och kreativt kring ett case. Caset har tagits fram av kommunen, näringslivet och andra föreningar och organisationer. Hittills har vi jobbat kring inflyttarbrev, inflyttarservice och hur vi kan utveckla det lokala kulturlivet till att locka fler yngre.

Ung företagsamhet alumni

Ung företagsamhet alumni är ett nätverk för våra elever som drivit UF-företag och som fortsatt vill hålla kontakt med likasinnade ungdomar. I fokus står den personliga utvecklingen och drivkraften att växa och skapa nätverk.

Gnosjöandans kunskapscentrum

Gnosjöandans kunskapscentrum, GKC, är en plats för lärande mitt i en region fylld av entreprenörskap. Vårt moderna utbildningscentrum erbjuder utbildningar till gymnasieungdomar, vidareutbildning för vuxna på gymnasienivå och inom högskola och yrkeshögskola. Vi har också skräddarsydda företagsutbildningar för näringslivet.

Information om våra utbildningar finns på en egen webbplats.

Flera av våra utbildningar har ett etablerat samarbete med det lokala näringslivet och Teknikcollege. Teknikcollege är Sveriges största samverkansplattform för industrins kompetensförsörjning.

Gymnasieeleverna på Försäljning- och serviceprogrammet, Ekonomiprogrammet och Teknikprogrammet har möjlighet att driva ett UF-företag. Företagen startas i samarbetet med den ideella organisationen Ung Företagsamhet.

Teknikcollege

Teknikcollege är Sveriges största samverkansplattform för industrins kompetensförsörjning. Idag jobbar Teknikcollege och Gnosjö kommun bland annat tillsammans kring Industrinatten. Teknikcollege har certifierat Teknikprogrammet och Industritekniska programmet på Gnosjöandans kunskapscentrum, GKC.

Industrinatten

Industrinatten är ett event där alla elever i årskurs åtta får komma ut på studiebesök på våra lokala företag. Eleverna arbetar med uppgifter kopplat till företagen innan, under och efter studiebesöken.

Ung drive

Ung drive är den Gnosjöbaserade organisationen som jobbar för att låta barn och ungdomar starta företag. Har du en idé och är under 18 år kan du med Ung drives företagsform driva ett företag och börja tjäna egna pengar.

Ung drive academy

Under sommarlovet driver Ung drive det de kallar för academy. Du ansöker med din idé och har möjlighet att få stöd och rådgivning till komma igång med ditt entreprenörskap.

Ansökan och information hittar du på Ung drives webbplats.

Ung drive masters

Varje sommar driver drygt 3000 ungdomar sommarföretag. Utav dessa antas 96 personer till att delta på Ung drive master. Väl på plats delas alla deltagare in i lag med tre personer i varje. Under tävlingsdagen kommer du få arbeta med olika uppdrag, så kallade case, som är kopplade till etablerade företag runt om i Gnosjö. Varje case löser ni tillsammans med ett annat lag. Det lag som samlar flest poäng vinner SM för Sommarföretagare.

Unga kvinnor i modern industrimiljö

Gnosjöregionen har länge varit grogrund för ungt företagande.

Kontaktuppgifter för denna undersida

Sidans innehåll senast uppdaterat:

Hade du nytta av innehållet på den här sidan?
Annat innehåll du kanske är intresserad av

Hitta på sidan