Konsthall Första rummet

Utställningar

Första rummet visar konstutställningar med aktuella ämnen och uttryck. Kopplat till utställningarna finns ett brett program med föreläsningar och guidade visningar. Fri entré.

 

Jan Carleklev // Kura Skymning

Hur låter ett träd? Ljudkonstnären Jan Carleklev intresserar sig för insekternas betydelse för skogen, miljön och oss människor i utställningen Kura Skymning. En poetisk upplevelse i ett unikt ljudlandskap där vi får möta osynliga varelser och höra ohörbara ljud.

Jan Carleklev är musiker och kompositör, som vidareutbildade sig till ljudkonstnär på Konstfack. Hans experimentella ljudverk interagerar med alla våra sinnen. Med sin konst vill Jan Carleklev undersöka hur vi upplever vår omvärld och samtid genom ljud. På sitt cv har han bland samarbeten i dansföreställningar med koreografer där ljudet går en balansgång mellan virtuella och reella världar, eller mellan analoga och digitala ljud. I somras blev Carleklev uppmärksammad i projektet Naturen tar över på Österängens Konsthall i Jönköping. Projektet var ett samarbete mellan professionella konstnärer och föreningen Biosfärområde Östra Vätterbranterna. Tillsammans ville de med konsten som verktyg belysa om biologisk mångfald och ekologisk hållbarhet. Jan Carleklev valde i sitt bidrag att uppmärksamma den stundande insekts döden och insekternas avgörande betydelse genom en requiem, en dödsmässa. Som en sista sång. I utställningen Kura Skymning undersöker Jan Carleklev vår längtan och relation till skogen som för många beskrivs som andlig, genom frågan: vilken relation till skogen har du?

Utställningen Kura Skymning öppnar 19 november och har sin sista dag 18 december. Utställningen är öppen för fysiska besök under hela utställningsperioden och har samma öppettider som Gnosjö bibliotek. Max 3 besökare får vistas samtidigt i utställningslokalen.

Guidad visning 15.12 kl. 12 med reservation för ändringar.

OBS! Med anledning av den rådande pandemin kommer vernissagen filmas och läggas upp i Facebook-evenemanget för Kura Skymning.länk till annan webbplats

Man i guljacka, skägg och glasögon springer över ett fält i skogen.

Kura Skymning 19.11-18.12 2020

Senast uppdaterad: 2020-11-17

Kontakta oss

Kultursekreterare
Evelina Nekby
tel 0370-33 11 33
evelina.nekby@gnosjo.se


Ta dig hit

Första rummet
Storgatan 10, 335 30 Gnosjö

Buss- och tågstation ligger 150 m gångväg från Första rummet.

Fri parkering finns vid Köpmansgatan 11 eller längs Storgatan.

Lokalen är tillgänglighetsanpassad för rullstolsanvändare.