Anpassade medier

Gnosjö bibliotek har anpassade medier för alla med olika former av läshinder. Vi erbjuder talböcker, böcker på storstil och böcker på lättläst svenska. På biblioteket hittar du även Språklustanhyllan med anpassade medier.

Språklust

Språklust är ett samarbete mellan biblioteket och BVC. På bibliotekets barnavdelning hittar du Språklusthyllan som består av är enkla och roliga böcker för barnets språkstimulans och språkträning. Böckerna stimulerar barnet till fantasi, kreativitet, koncentration och ger barnet många möjligheter att lära sig nya ord.

Logotyp för Språklust

Lättläst

På biblioteket finns böcker som är skrivna för att vara lättare att läsa. Dessa har lättläst typsnitt, kortare meningar och inte så tätt mellan raderna. Böckerna är indelade i olika svårighetsgrader mellan nivå 1 eller XS och 5 eller XL.

Det finns både skön- och facklitteratur på lättläst svenska. I Tidningsrummet hittar du tidningen 8 sidor med lättlästa nyheter.

Storstilsböcker

På biblioteket finns ett större utbud av skönlitteratur och ett mindre utbud av facklitteratur som är skrivna med större teckenstorlek än vanliga böcker.

Talböcker

Talböcker är inlästa böcker för dig med läsnedsättning på grund av dyslexi, synnedsättning eller annan funktionsvariation.

Talböcker är inlästa på cd-skivor i DAISY-format, vilket betyder att du behöver en speciell DAISY-spelare för att kunna läsa böckerna. DAISY-spelare av äldre modell finns att låna på biblioteket, men vi rekommenderar dig att gå via Syncentralen Länk till annan webbplats. och få en egen spelare som hjälpmedel.

Du kan också läsa talböcker i din webbläsare, genom ett program på datorn och i Legimus-appen, läs mer på denna länk om olika sätt att läsa talböcker på Länk till annan webbplats..

Hur kommer jag igång?

Du registrerar genom biblioteket under bemannade öppettider och får inloggningsuppgifter till ditt Legimus-konto. Därefter kan du själv ladda ner talboken från en dator med internetuppkoppling, eller ladda ned till din mobiltelefon via deras app, antingen i App Store och Google Play beroende på vilken enhet du använder.

Hör av till biblioteket om du har frågor om tjänsten, telefon 0370-33 11 38 eller e-post biblioteket@gnosjo.se.

Logotypen för Legimus
Hade du nytta av innehållet på den här sidan?

Senast uppdaterad: