Konsthall Första rummet

Utställningar

Första rummet på Gnosjö bibliotek visar konstutställningar med aktuella ämnen och uttryck. Fri entré.

Aktuella utställningar

MajBritt Pehrsson

2022-08-18 ­– 2022-09-14

I Första rummet på Gnosjö bibliotek ställer konstnären MajBritt Pehrsson ut sitt måleri med naturen i fokus. Det är från naturen hon hämtar inspiration och kraft. Hennes skapande grundar sig i hennes upplevelser, idéer och visioner, och det är vad som formar det slutliga resultatet. Hon strävar efter att färg och form, i en poetisk harmoni, ska synliggöra hennes inre värld.

MajBritts konst finns representerad i många kommuner och landsting, Statens konstråd samt i privata samlingar.

Bilden visar utställningen Ja, må den leva.

Några av våra tidigare utställningar

Färgen i första rummet

2022-04-07 ­– 2022-05-25

I Cornelia Åbergs konstutställning Färgen i första rummet
i utställningsrummet Första rummet på Gnosjö bibliotek visar hon upp sitt abstrakta måleri. Valet av färg är det första steget och en utgångspunkt i hennes skapande. Det som börjar med några få färgklickar breder ut och blandar sig till nya mönster och världar.

Återbruk Ansvar Skönhet

2022-01-13 – 2022-03-02

I utställningen Återbruk Ansvar Skönhet möter vi textilkonstnärerna Karin Söderbloms och Carolina Smedbergs kreationer. Karin och Carolina skapar textilkonst främst i form av kläder i återvunnet material. De ställer sig frågan varför man måste slänga vackra och användbara tyger bara för att plagget gjort sitt? Materialen hämtas från olika källor, allt från gamla kläder till örngott till gardiner som sedan får vara grund till nya kläder. Hållbarhet är ett nyckelord och en grund för deras skaparkraft. Att återanvända tyger är också ett sätt att föra vidare en del av historien.

No Thought No message

2021-11-11 – 2021-12-17

I Första rummet ställer konstnären Jonathan ”Ollio” Josefsson ut sina verk under november och december. Jonathan arbetar såväl med stora som små format och olika tekniker och hämtar inspiration från graffiti-måleriet.

I utställningen No Thought No Message stiftar vi bekantskap med verk i både måleri och textil. Vi möter här hans abstrakta kompositioner. Vissa av bilderna påminner om landskap, andra om ansikten eller enkla mönsterbilder. Det abstrakta uttrycket är viktigt för konstnären och bjuder in betraktaren att tolka bilden på egen hand.

Ja, må den leva

2021-10-11 – 2021-11-04

Affischutställningen "Ja, må den leva" berättar historien bakom beslutet om allmän och lika rösträtt. En reform som innebar demokratins genombrott i vårt land.

Fyra väggar inget hem

2021-08-22 - 2021-09-30

Övergivna hus har alltid fascinerat människor och i Paulina Kolevs fotoutställning Fyra väggar inget hem fångas de övergivna husens mystik i bilderna. Hennes bilder blir som minnesfragment där tid och rum suddas ut. Paulina är uppvuxen i Gnosjö och har gått på Fotoskolan i Jönköping. Fotoboken Fyra väggar inget hem var hennes projektarbete.

The Spirit of Gnosjö

2021-03-25 - 2021-04-29

Den portugisiska konstnären Rui Mourão gör en djupdykning i upplevelsen och betydelsen av Gnosjöandan, både som personligt och kollektivt fenomen i projektet Distancio. Till videoverket har invånare i Gnosjö kommun kunnat skicka in korta videofilmer som konstnären har använt med stor respekt. Detta tillsammans med videoklipp från ett tidigare forskningsprojekt i Amazonas som för in ursprungsbefolkningens perspektiv. Ursprungsbefolkningens tro möter det lokala Gnosjö och skapar denna banbrytande och personliga tolkning av Gnosjöandan.

Kura skymning

2020-11-19 - 2020-12-18

Hur låter ett träd? Ljudkonstnären Jan Carleklev intresserar sig för insekternas betydelse för skogen, miljön och oss människor i utställningen Kura skymning. En poetisk odyssé i ett unikt ljudlandskap där vi får möta osynliga varelser och höra ohörbara ljud.

Koma COATED

2020-10-01 - 2020-11-13

I utställningen ”Koma COATED” visar Johan Röing hela sitt register: relief, olja på duk, akvarell, teckning och träskulptur. Han bearbetar det råa, vilda materialet med motorsåg och vinkelslip. Utgångspunkten är ofta en tydlig föreställning, men som tillåts förändra sig under arbetets gång.

I vänstra hörnet bild på trähandverk, i högra hörnet bild på skog och ursprungsbefolkningen i Amazonas samt i nedre hörnet bild från Töllstorpområdet.

Pressbild The Spirit of Gnosjö i Första rummet (25.3 - 29.4 2021)

Hade du nytta av innehållet på den här sidan?

Senast uppdaterad:

Kontakta oss

Kultursekreterare
Carl Storck
tel 0370-33 11 33
carl.storck@gnosjo.se


Ta dig hit

Första rummet
Storgatan 10, 335 30 Gnosjö

Buss- och tågstation ligger 150 m gångväg från Första rummet.

Fri parkering finns vid Köpmansgatan 11 eller längs Storgatan.

Lokalen är tillgänglighetsanpassad för rullstolsanvändare.