Sedan 2010 är Bäckgården den centrala enheten för kommunens demensvård.
Versamheten är inriktad på de speciella förutsättningar som råder när man har en demensdiagnos. Det handlar om att personalen har rätt utbildning och att aktiviteter, måltidssituationer och boendemiljö är utformad för att passa personer med kognitiva funktionsnedsättningar
Allt omvårdnadsarbete har Socialstyrelsens riktlinjer som utgångspunkt och vi strävar efter att:.
När en person erbjuds ett boende på Bäckgården har ofta olika alternativa stödfunktioner provats som t ex. hemtjänst, dagverksamhet och växelboende på korttidsavdelningen. Kravet för att få en lägenhet på demensboende, är att det finns en fastställd demensdiagnos.
Undersköterskorna på Bäckgården har minst 7,5 högskolepoäng i psykogeriatrik dvs, läran om demenssjukdomar och på hur man på ett bra sätt ska kunna bemöta, stimulera och skapa en bra vardag för personer med demenssjukdom.
Varje person som flyttar in på Bäckgårdens demensboende får en kontaktperson som personen och anhöriga kan vända sig till i olika frågor.
Som stöd för brukare (de boende) finns ett multiprofessionellt team bestående av dels undersköterskor som sköter den dagliga omvårdnaden och arbetet kring de boende dels sjuksköterskor, läkare (från vårdcentralen), arbetsterapeut, fysioterapeut samt specialutbildad demenshandledare.
Senast uppdaterad:
Kontakta oss
Demenssjuksköterska
Merja Nyblom
Telefon 0370-33 12 66
merja.nyblom@gnosjo.se
Arbetsterapeut
Jennie Liljendahl
Telefon 0370-33 34 28
jennie.liljendahl@gnosjo.se