
Lotta Sjöblom undervisar både i babysim och annan simundervisning.
Stormtrivs i simhallen!
Senast uppdaterad 10 januari 2025
En badmästare arbetar med simundervisning, service, säkerhet och friskvård. Men har en mängd andra uppgifter som vi besökare på simhallen aldrig ser.
Omväxlande arbete
På Töllstorpshallen är det liv och rörelse. Det pågår simträning i bassängen. I simhallen är det varmt och fuktigt i luften. Lotta Sjöblom har koll över bassängen, samtidigt som hon planerar schemat med sina kollegor Emma och Jessica. Lotta är badmästare på Töllstorpshallen. Ett arbete som hon älskar.
– Jag älskar mitt jobb och stortrivs som badmästare. Det är så roligt att träffa så mycket människor. Det är mysigt här. Att undervisa i babysim och all simundervisning är jättekul! Samtidigt kan det vara skönt och nästan lite meditativt att vika handdukar till relaxen. Vi tvättar oerhört mycket tvätt här, till relax, städ och till vandrarhemmet.
Arbetsuppgifterna är många och spänner över flera områden.
– Det finns de som undrar vad vi gör på måndagar när det är stängt. Men vi har fullt upp. Vi håller i all skolsimundervisning för eleverna från första till sjätte klass. Om några mellanstadieelever inte klarat att simma 200 meter får de komma hit för att träna extra. Då håller vi i detta.
%2020230608_Premi%C3%A4rg%C3%A4ster_p%C3%A5_SPA-%20och%20REHAB.jpg)
Lotta med två premiärgäster bland de första som besökte Rehab & Relax.
Rehab och Relax är poppis
Förrförra året tillkom Rehab- och Relaxavdelningen på Töllstorpshallen.
– Det går bra med Relaxen. Vi har öppet onsdagar, fredagar och söndagar. Nu öppnar vi också upp familjerelax på lördagarna. Familjerelaxen är ett barn och en förälder, där barnet är mellan 8 och 15 år. I höstas öppnade vi även upp för egen varmvattenträning i rehab-bassängen fyra dagar i veckan. Då får man klä om i de vanliga omklädningsrummen och går genom simhallen. Om man vill kan man låna redskap för sin egen träning.
Familjerelax varje lördag 10.00 till 12.00. För en vuxen och ett barn från åtta år.
Ser till att inga olyckor sker
En stor del av arbetsuppgifterna för en badmästare att se till att det inte händer några olyckor på badhuset.
– Vi förebygger olyckor genom att alltid ha ett öga runt omkring i hallen. Vi får se till att folk inte springer. Det är lätt att halka. Vi måste också se till att man inte klättrar upp på rutschkanor, samtidigt som någon åker ner.
Lotta menar att efter ett tag har man ganska bra koll på de människor som brukar vara på simhallen. Man känner igen de flesta och vet hur deras simkunnighet är. Om det däremot kommer nya personer hit, krävs extra uppmärksamhet.
– Föräldrarna är de som har det yttersta ansvaret för sina barn. Men ibland litar de lite för mycket på de egna barnens simkunnighet.

Välkomnar alla badgäster
Jobbet som badmästare är också väldigt socialt.
– Vi är välkomnande mot våra gäster. Vissa kommer hit mer för att träffa folk, än att simma. Simhallen fyller även en social funktion. Några kommer hit bara för att basta. De kommer samma tid, samma dag, varje vecka. Här kommer något kompisgäng, som simmar och sen tar frukost tillsammans på onsdagsmorgnarna, eller en räkmacka på lördag förmiddag. För barn, som kanske är lite ensamma, finns det nästan alltid andra barn att leka med här.
Simundervisning och gruppträning
Förutom skolans simundervisning håller badmästarna även i den kommunala simundervisningen och babysimmet. Tidigare fanns det även vuxensimskola, men den är på paus för tillfället.
– Jag håller även i vattengympa och spinning i gruppträningen, så arbetsuppgifterna är många!
Lotta har arbetat i simhallen i 35 år. När hon kom till Gnosjö för kärlekens skull, fanns inga jobb som undersköterska. I Lammhult hade hon bott granne med utebadet. Eftersom hon gillade att bada tog hon sommarjobb som simlärarassistent och på den vägen är det!