Våra medborgare är tryggare
Senast uppdaterad 25 november 2024
Polisens senaste trygghetsundersökning visar att medborgarna i kommunerna Gnosjö, Vaggeryd, Gislaved och Värnamo känner sig tryggare nu än för ett år sedan.
Polisen och representanter för de fyra kommunerna i lokalpolisområde Värnamo träffades 20 november för att samtala om resultatet från polisens trygghetsmätning.
Drygt 2 300 personer i åldern 16 till 85 år har besvarat enkäten i lokalpolisområdet som skickades ut till 3000 personer. Samtliga kommuner har ett bättre resultat i år än föregående år.
Hög svarsfrekvens på landsbygden
Svarsfrekvensen var ungefär 60 procent på Gnosjö landsbygd, medan Gnosjö och Hillerstorps tätorter hade en svarsfrekvens på cirka 50 procent. Svarsfrekvensen anses vara mycket god. Nationellt har motsvarande undersökning haft en svarsfrekvens på 35 procent.
Frågorna som medborgarna besvarar handlar om utsatthet för brott, oro för att utsättas för brott, känsla av otrygghet och hur man uppfattar polisens arbete. Det är ett glädjande resultat för oss alla som på olika sätt arbetar med att förebygga brott och öka tryggheten i vårt område.
Vi arbetar alla tillsammans för att förebygga
Kommuner och polisen arbetar dagligen enskilt och tillsammans med att förebygga brott och öka tryggheten för våra invånare. Polisen är övertygad om att alla goda förebilder i samhället bidrar till det resultat som syns i trygghetsmätningen.
Hälso- och sjukvård, Länsstyrelsen, Kriminalvården, föreningar, näringsliv, församlingar, andra engagerade människor och inte minst föräldrar är viktiga i det trygghetsskapande och brottsförebyggande arbetet.
Tryggt i Gnosjö
Det finns områden i lokalpolisområdet som fortfarande upplevs som mindre trygga av de boende, och som kräver fortsatta åtgärder från polisens sida. Trygghetsmätningen visar dock även här på en förbättring jämfört med tidigare år, vilket är mycket positivt.
Problemen som invånarna i hela GGVV upplever handlar främst om personer som missbrukar alkohol eller droger och problem med påverkade personer på vissa platser. Det finns en rädsla för vissa personer i bostadsområden.
I Gnosjö var det en viss oro för ungdomsgäng som ibland upplevs störa ordningen på vissa platser.
Trygghetsmätningens resultat kommer att vara en del i det material som ligger till grund för 2025 års Medborgarlöfte som polisen och kommunerna kommer teckna i början av nästa år.
Gnosjös problemindex ligger på låga 1,08 under 2024, siffran var 1,22 under 2023 och 1,19 under 2022. Ju lägre värde, ju lägre problem.
För frågor angående årets Trygghetsundersökning kontakta
Andreas Sjöqvist, e-post kommunpolis-ggvv@polisen.se
Mimmi Börjesson är vår säkerhetssamordnare. För att få information om vår lägesbild kan du kontakta henne via e-post, mimmi.borjesson@gislaved.se.