Sopsamlarmonster visar vägen för en hållbar framtid
Senast uppdaterad 20 november 2024
På Regnbågens förskola har man under fyra veckor vägt sitt matsvinn. Under dessa veckor har kanske barnen ätit extra bra, för svinnet har varit mycket litet. Alla förpackningar sorteras också i kärl märkta med söta, roliga sopsamlarmonster.
Tine Axelsson, förskollärare, och Theres Roos, kock, arbetar med hållbarhet på Regnbågens förskola. Under fyra veckor har förskolans barn fåt mäta sitt kökssvinn i form av serverings- och tallrikssvinn. Detta som ett pilotprojekt inför att förskolorna nästa år ska börja mäta sitt matsvinn på samma sätt som skolorna gör. Under fyra veckor har allt matsvinn vägts och noterats.
Veckans mat- och miljöhjälte dukar och sorterar
Att tänka hållbart är något barnen är införstådda med. De vill göra Jorden glad, inte ledsen. Varje vecka är någon utsedd att vara ”Veckans mat- och miljöhjälte”. Den hjälper till med sortering av det som blir över efter måltiderna.
Elias och Elise är två av femåringarna på förskolan. De berättar lite om sitt förhållande till mat, måltiden och sorteringen.
– Om man är matvärd hjälper man till med maten, kör matvagnen och ställer fram mjölk och vatten. När vi ätit färdigt tar alla sin tallrik och ställer på vagnen. Vi skrapar ner det vi inte orkat äta upp i en hink, berättar Elias.
De stora barnen klarar av att skrapa av sina tallrikar själva, men för de mindre hjälper pedagogerna till. Svinnet från serveringen handlar om att köket kanske har lagt upp för mycket potatis. Här är en dialog mellan kök och pedagogerna viktig när man hämtar lunchen. Bättre att hämta mer mat än att få mat över. Innan man hämtar mer mat i köket så frågar man de andra avdelningarna om dom har något kvar som inte ätits upp. Medan svinnet på tallriken är det barnet inte orkat äta upp. Det samlade matsvinnet ställs på en vagn utanför köket. Maten, som varit på avdelningarna, får inte komma in i köket av hygienskäl och på grund av smittorisker. Theres väger sen svinnet och för in resultatet.
Metallika, Plastis och Pappis gör det roligt att sortera
Tine visar fram några roliga figurer på sin läsplatta.
– Det här är olika sopmonster som SÅM har gjort ett material för oss förskolor att använda. Här finns Metallika, Plastis, Pappis och så vidare. På våra kärl där vi sorterar har vi bilder på de olika monstren.
Ladda ner Sopsamlarmonsterpyssel!
På SÅM:s webbplats kan man läsa om sopsamlarmonstren som ursprungligen tagits fram av Hässleholm Miljö AB. På webbplatsen kan man ladda ner monsterpyssel, och bland annat skriva ut målarbilder och mönster till pärlplattor.
Det har precis varit Halloween och då har barnen dukat extra fint.
Måltiden ska vara trivsam och fint framdukad
Elias beskriver dukningen och hur man ska vara vid måltiden.
– Vi hade servetter i glas. Orangea servetter, spindelnät och fladdermöss. Och morötter som ljus. Man ska vara tyst och lugn när dukvärden presenterar maten. Jag smakar all mat!
När man ska äta är en pedagog och två barn matvärdar. De större barnen klarar att presentera maten, men när det är de mindre gör pedagogerna det.
Det doftar gott när maten tillagas
Liksom på de andra förskolorna arbetar man med måltidspedagogik och med Lilla Köksskolan, som är en utveckling av ”Månadens grönsak”. Både Elias och Elise gillar många grönsaker, som morötter, ärtor, majs och gurka.
Theres förklarar.
Alla kök har sina olika förutsättningar. Här har vi ett tillagningskök och i stort sett all mat lagas från grunden, som i övriga kök i kommunen.
– Minst en gång i veckan serveras vegetarisk lunch och dagens barn på förskolan känns inte längre främmande för det vegetariska, vilket är ett steg framåt. Några favoriter på vår förskola är falafel, morots- och ostbiffar, couscousschnitzel och pasta- och mozzarellagratäng.
Och Tine fyller i.
– Det är fantastiskt att få erbjuda så god mat till barnen. Vi känner doften av mat från köket. Det händer att barnen ställer sig på en stubbe utanför köket för att kika in och för att fråga ”Vad är det för mat idag?” Det är en ynnest.
Vill även sopsortera hemma
Tine avslutar vårt samtal om arbetet med hållbarhet.
– Ibland kan jag höra mina egna ord från barnen. Att det är nyttigt med grönsaker. Nyttigt för kroppen. Bra för miljön att sortera och inte slänga mat för då får vi en glad jord. Jag fick höra av några föräldrar att de varit på utflykt och stannat för en picknick där det inte fanns sorteringskärl. Då hade barnen propsat på att allt skräp skulle följa med hem för att sorteras! Så det har verkligen gått in i barnen hur viktigt det är att tänka på vår natur.