Gnosjö kommun logotype

Närstående som vårdar kan också få stöd

Senast uppdaterad 07 november 2024

Camilla Henriksson, anhörigstödjare, och Petronella Nordin, demenssjuksköterska med samordningsfunktion, är båda engagerade för att anhöriga som vårdar, hjälper eller stödjer en äldre närstående ska klara ut sin livssituation. För du som stödjer någon i din närhet kan också behöva stöd och hjälp.

Porträttbilder på två kvinnor.

Camilla och Petronella.

Syftet är samtal och att få dela erfarenheter

Camilla håller i egna anhörigträffar en gång i månaden. Syftet med dem är att man ska få träffa andra i samma situation. Det är lätt att känna sig ensam. Träffarna är på måndagskvällar vår och höst. Varje träff är en och en halv timme lång.

– Det är en lagom tid för att träffas och samtala kring vardagen och dess bekymmer med vararandra. Träffarna är öppna, vilket innebär att de är till för alla som vårdar sina anhöriga i hemmet. Oavsett om det rör sig om att någon fått en stroke eller en demenssjukdom. Träffarna handlar om samtal. Det är samtal som är den röda tråden. Det finns inget tema, utan vi bara pratar. Märker jag att det dyker upp något som de vill veta mer om, så bjuder jag in en person som kan informera om det. Till exempel var det flera som ville veta mer om framtidsfullmakt. Då tog vi hit en jurist som informerade. Ofta är det så bra att det kommer en del som har anhöriga som är tidiga i sin demenssjukdom och en del där de haft den längre. Man har stort utbyte av varandras erfarenheter. Många tycker att det är skönt att komma hemifrån. Det är lätt att tappa sitt umgänge när man har en sjuk närstående.

Camilla lotsar kring stöd som finns

Träffarna ligger på kvällstid mellan 17.00 och 18.30.

– Vi har lagt träffarna tidig kväll, eftersom det finns de som inte kan komma dagtid. Många tycker att det är en djungel att hitta rätt kring vad man kan få för stöd för sig och sin närstående. Mycket är digitalt idag. Många av de, som vårdar sina närstående, kan vara över 85 år. Det kan vara svårt för många i den här generationen att hantera dator och mobil. För nästa generation som blir gammal kommer det inte att vara på samma sätt. Jag får lotsa vidare och informera om vilka möjligheter som finns.

Anhörigträffar på Bäckgården under våren 2025

Träffarna är 27 januari, 24 februari, 24 mars, 28 april och 26 maj.

Samtliga träffar är på måndagar klockan 17.00 till 18.30 i dagliga verksamhetens lokal på Bäckgården.

En kvinna kör en man i rullstol. De är i en trädgård och tittar på blommor.

Anhöriga gör ett enastående arbete för sina nära

Camilla vill understryka att många närstående till sjuka gör ett fantastiskt arbete.

– Vilket otroligt arbete de anhöriga gör i sitt hem! Vi måste stötta de, som sköter sina nära, till 250 procent! Många äldre ser det som att de gift sig för att vara trogna i nöd och lust. Jag brukar tänka att det börjar i lust och att det kan sluta i nöd. När någon får en demenssjukdom, mister du på ett sätt den människan du valt att dela ditt liv med. Ofta sörjer man sin partner redan innan personen har gått bort. På träffarna lyssnar jag mycket och lär mig. De anhöriga är fantastiska på att lösa problem.

Informations- och samtalsträffar för anhöriga om demenssjukdom

Petronella håller i träffar för anhöriga till personer som nyligen fått en demensdiagnos. På träffarna får de lära sig mer om demenssjukdomar och hur man kan bemöta personer med demenssjukdom. Petronella bjuder in de anhöriga när deras närstående fått en demensdiagnos, men var personerna är i sjukdomsförloppet kan vara olika.

Under hösten hålls fem träffar varannan onsdag mellan klockan 17.30 och 19. Varje träff avhandlar olika ämnen relaterat till demenssjukdom och saker som kan vara bra för anhöriga att känna till. Under träffarna får anhöriga information om olika demenssjukdomar, bemötande och kommunikation vid demenssjukdom samt stöd och hjälpmedel vid demenssjukdom. Anhöriga får också information från personal på Bäckgårdens dagverksamhet, biståndshandläggare, avgiftshandläggare och enhetschefer på särskilt boende anpassat för personer med demenssjukdom. Till en av träffarna har även en anhörig bjudits in för att berätta om sin historia och hur det varit att vara barn till en förälder med demenssjukdom. Efter föreläsningar och information samtalar man och utbyter erfarenheter över en kopp kaffe eller te. Anhörigstödjare Camilla är med vid varje träff.

Här hittar du stöd i din närhet

Anhörigstödjare riktat mot äldreomsorgen

Camilla Henriksson, camilla.henriksson@gnosjo.se, växel 0370-33 10 00, direkt 0370-33 13 83, telefontid fredagar klockan 8.00 till 12.00.

Om du behöver stöd riktat till övriga grupper kan du kontakta Socialkontoret via växeln.

Demenssjuksköterska med samordningsfunktion

Petronella Nordin, petronella.nordin@gnosjo.se, växel 0370-33 10 00, direkt 0370-33 12 66.

Telefontid vardagar klockan 08.00 till 16.00

Webbplatser med ytterligare information