Gnosjö kommun logotype
Några broschyrer ligger på en bordsyta.

Dags för en ny version av broschyren "Om krisen kommer". Nu behöver vi även förbereda oss på att det kan komma krig i framtiden.

”Om krisen eller kriget kommer” i din brevlåda i november

Senast uppdaterad 06 november 2024

En ny version av broschyren ”Om krisen eller kriget kommer” skickas ut till samtliga hushåll. Redan nu finns den digitala versionen att läsa på MSB:s webbplats.

Senast broschyren delades ut var 2018. Då var världsläget ett annat än nu och fokus var framförallt på kris, inte krig. Idag har vi krig i vår omvärld och extremväder med torka eller översvämningar, som följd, är betydligt vanligare. Terrorhot, cyberattacker och vilseledande information används för att skada och påverka oss. Dessutom har vårt land gått med i försvarsalliansen Nato. Detta är bakgrunden till att det behövdes en ny, uppdaterad version som stämmer bättre överens med dagens situation.

På flera språk

Från och med den 18 november kommer broschyren att finnas digitalt på flera språk; engelska, arabiska, persiska/farsi, ukrainska, polska, somaliska, finska, meänkieli, romska arli, nordsamiska och sydsamiska, på lätt svenska, inläst på både svenska och på engelska, teckenspråkstolkad och i punktskrift.

I broschyren får du som invånare i Sverige veta hur du kan förbereda dig och vad du ska göra om krisen eller kriget kommer. Vi är alla en del av Sveriges beredskap.
Om Sverige blir angripet kommer vi aldrig att ge upp. Alla uppgifter om att motståndet ska upphöra är falska. Vid höjd beredskap fortsätter du att gå till ditt vanliga arbete om du inte har en annan krigsplacering.

Hot som tas upp i broschyren

Krig är det yttersta hotet mot vår frihet. Men andra allvarliga hot tas också upp, som extremväder, farliga smittor som pandemier, störningar i viktiga IT-system och
organiserad brottslighet.

Myndigheter, regioner och kommuner har ett stort ansvar om vår säkerhet hotas. Vi som kommun tar hand om våra äldre och sjuka. Vi ser också till att barnomsorg och räddningstjänst fungerar så långt det går. Även företag bidrar till beredskapen.
I broschyren finns handfasta råd kring alltifrån kommunikation, mat, värme, vatten, pengar, toalett och annat av värde vid en kris. Nytt i broschyren är råden om hur man skyddar sig mot luftangrepp och hur man beter sig vid anfall med kärnvapen, kemiska eller biologiska vapen.

Viktiga telefonnummer och webbplatser vid kris och krig

112 Akut nödsituation – ambulans, räddningstjänst och polis.
114 14 Om du vill kontakta polisen och det inte är bråttom.
113 13 Få eller lämna information om allvarliga olyckor och kriser.
1177 Rådgivning om du är sjuk eller har skadat dig.
MSB.se Om beredskap för kris och krig, filmer, övningar och utbildningar från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.
Forsvarsmakten.se Om det militära försvaret av Sverige och allierade. Krisinformation.se Samlad information om kris och krig från svenska myndigheter.
Lilla.krisinformation.se För barn och unga om kris och krig.