Gnosjö kommun logotype

Vemsomhelst kan behöva stöd någon gång i livet. Att få barn är exempelvis en omställning som förändrar livet.

Öppenvården har metoder för att lösa komplexa problem

Senast uppdaterad 01 november 2024

– Vi har verktygen och metoderna för att stötta när människor hamnar i situationer i livet de inte klarar ut själva, menar Camilla Sjölund, enhetschef för Öppenvården i Gnosjö som inryms på Järnvägsgatan 14.

Camilla Sjölund är enhetschef på Öppenvården. Här löser hennes personalgrupp komplex problematik dagligdags.

– Personer vi träffar här kan vara vemsomhelst. Det handlar om saker som händer i livet, kriser, sjukdomstillstånd, familjekonstellationer… alla kan drabbas.

Behandlarna arbetar brett

Camilla fortsätter.

– Vi jobbar på uppdrag av Socialtjänsten. Myndigheten tar beslut om biståndsbedömda insatser. Myndigheten bestämmer ”vad” som ska sättas in. Och vi inom öppenvården står för ”hur” uppdraget ska utföras. Här kan man få samtalsstöd, delta i Trygghetscirkeln, få återfallsprevention… Vi är en personalgrupp på tio personer, som arbetar med mycket komplexa saker. Vi träffar människor med olika livsöden. Livet kanske inte blev som man trodde det skulle bli? Här kan man få stöttning i ett förändringsarbete där vi motiverar personer att komma tillbaka till en fungerande vardag. Vi samverkar med skola, hälso- och sjukvård, med alltifrån BUP-kontakter till att arbeta med föräldrar med placerade barn.

En ung kille sitter i en trappa. Han ser frustrerad ut.

Om man är impulsiv och inte har konsekvenstänk kan man hamna i dåliga situationer, som gör att man mår dåligt. Det finns metoder att ta stöd i för att bli hjälpt i sin problematik.

På öppenvården finns utbildade behandlare, som kan metoder för att hantera de svårigheter individer kan komma att uppleva i livet. Här kan man till exempel få stöd i olika situationer som kan uppstå mellan föräldrar och barn i familje- eller ungdomsbehandling. Det kan också handla om konflikter i familjer som kan vara svåra att lösa själv. Behandlarna arbetar mycket brett och en och samma behandlare arbetar med, såväl barn och ungdomar, som vuxna.

– Mamma och pappa kan ha olika tänk om uppfostran. En ungdom har kanske problem i sitt mående och kan behöva någon att prata med. Det kanske går dåligt i livet eller i skolan. Det kan också handla om att ungdomen har ett riskbeteende och ständigt hamnar i dåliga situationer, konflikter eller liknande. Hen tänker inte på konsekvenserna eller har svårt att styra sin impulsivitet. Vi har metoder för att hjälpa.

Liberalare syn på spel och droger

Camilla och hennes medarbetare har märkt att spelberoende ökar. Även inom drog- och våldsproblematik syns en ökning.

– Konsekvenserna rullar på väldigt fort om man har ett riskbeteende när det gäller spel om pengar. Vi kan hjälpa och även informera om självhjälpsgrupper där man kan få stöd. Jag tycker mig tyvärr se en ökning på många områden. Det verkar som att ungdomar har en liberalare syn på narkotika och spel. Det är bara ett klick bort till det mesta. Föräldrar kan också behöva stöd kring det som händer på nätet. Saker kan hända i ett nätforum vid frukostbordet, utan att föräldrar förstår.
Vi ser också en ökning med våldsärenden där barn bevittnar våld, våld mellan vuxna. Detta måste vi bemöta med respekt. Barn har rätt till en uppväxt utan våld. Alkohol och droger kan vara ett sätt att fly vardagen. Här kan personen få verktyg att hantera känslor.

Som en service har öppenvården hand om Personligt ombud. Detta är inte biståndsbedömt, utan här söker man själv stöd, för att till exempel kunna hantera sin ekonomi för att få sin vardag att gå ihop.

Boendestödet finns också här. De ger stöd till individer som bland annat behöver stöd i att få en struktur i vardagen. Där det kan innebära stöd vid inköp, myndighetskontakter och social aktivitet.

Droger och alkohol kan vara en flykt ifrån problem. Genom att få verktyg att hantera känslor kan det bli lättare att bli drogfri.

Mer förebyggande med nya Socialtjänstlagen 2025

Med den nya Socialtjänstlagen som införs i juli nästa år kommer fokus att ligga mer på att förebygga. Redan idag arbetar Socialförvaltningen med en del förebyggande åtgärder, bland annat finns en anställd fältsekreterare som träffar ungdomar runt om i samhället. ”Fältaren” är också engagerad i Motorgården och arbetar för att unga ska ha en meningsfull fritid.

– Vi kommer att behöva jobba ännu mer förebyggande. Istället för att vi ska släcka bränder, ska vi hitta hållbara lösningar. Vi vill att människor ska få tidigare stöd, innan det gått för långt. Vi har bra öppenvård här i Gnosjö redan idag. Vi har bra politiker, fina dialoger på alla nivåer, chefer som lyssnar och engagerade medarbetare. Det märks att man vill framåt här.

Familjecentralen och öppenvården samverkar kring Trygghetscirkeln.

– Vi är glada att cirkeln blivit så populär och lyckad. Responsen från de som gått den är att ”Alla borde gå det här!” Att få barn är en omställning för alla.

Sen har vi också råd- och servicesamtal där man kan vara helt anonym och kan få bolla sin frågeställning med personalen. För vissa räcker det med några samtal. Andra kan behöva slussas vidare till andra verksamheter som arbetar med det som kommer upp i samtalen. I vissa fall kommer vi fram till att det behövs fler samtal hos oss för att jobba vidare med förändringen som individen önskar.

Duktiga, lösningsfokuserade medarbetare med fin människosyn

Camilla menar att inom Socialtjänsten är man van att få mycket kritik. Det är ett område som det finns mycket åsikter om, vad vi gör, inte gör och så vidare.

– Det är viktigt att vi gör ett bra jobb! Ibland, tycker jag, att man glömmer av att vi hjälper många människor i samhället. Det är lätt att se det som inte fungerar. Vi styrs mycket av sekretess, som gör att vi inte kan uttala oss hur som helst i frågor som kommer upp i media, och det är stundvis svårt att försvara vårt yrkesområde när man inte kan ge alla pusselbitarna.

Camilla avslutar.

– Min personal är duktig på det den gör. De har en fin människosyn. Det finns ett enormt engagemang. De lyssnar, förstår och är lösningsfokuserade på hur de kan hjälpa. Vi har en yrkesstolthet. Vi vet att vi behövs!