Vi krokar arm kring framtidens digitalisering
Senast uppdaterad 21 oktober 2024
Att ta ett gemensamt tag kring den digitala utvecklingen gör att man kan snabba på takten i våra kommuner. Dessutom kan alla dra nytta av att digitaliseringen blir mer standardiserad och lika i hela landet. Att utveckla tillsammans sparar både tid och pengar.
I juni enades Sveriges kommuner om en strategisk agenda kring välfärdsutveckling, kallat ”Handslaget för digitalisering”. SKR, Sveriges Kommuner och Regioner, tillsammans med dotterbolagen Adda och Inera har låtit kommunerna svara på vad man tyckt vara viktigast att prioritera i frågan. Adda bidrar med upphandlingsstöd, avtal och stöd för kompetensförsörjning. Inera har digital expertis och tjänster i det nationella infrastrukturbygget. Nästan alla kommuner har anslutit sig till initiativet, hela 250 stycken av 290, däribland Gnosjö.
Brist på arbetskraft driver på takten
Kompetensförsörjningen är en av de största utmaningarna i framtiden för kommunerna. Det kommer helt enkelt vara svårt att få tag i personal för välfärden. Digitalisering är ett av verktygen för att lösa den här utmaningen. Tillsammans kan kommunerna genomföra väl genomtänkta, konkreta, digitala initiativ genom att kroka arm. Ingen kommun skulle kunna klara av att göra detta ensam. Att nästan alla kommuner kliver på för att samarbeta kring digitaliseringen är en historisk händelse.
Här kan du läsa mer om Handslaget för digitalisering på SKR:s webbplats.
6 projekt prioriteras
- Genomförande av nationell identitets- och behörighetsfederation
- Införande av säker digital kommunikation för socialtjänsten
- Inrättande av gemenskaper för kompetens; cybersäkerhet, juridik, med mera.
- Delning och skalning av införande välfärdsteknik
- Gemensam informationsförsörjning, ekonomiskt bistånd inom socialtjänst
- Införande och utveckling av digital post
Gemensamt för alla kommuner är att vi behöver öka vår takt att digitalisera. Gnosjö har varit långt framme och tidigt ute med mycket inom digitalisering. Men det är inte meningen att alla ska sitta på sin kammare och lösa digitaliseringsfrågan. Sveriges kommuner behöver ta ett gemensamt grepp. Därför har kommunerna gått ihop för att göra arbetet.
Ett stort mål med digitalisering är ju att vi ska skapa bättre kvalitet och tjänster för dem vi är till för. I framtiden är det stor risk att det kommer att bli brist på personal. Det finns helt enkelt inte tillräckligt många att anställa i välfärden. Då måste tekniken lösa en del av de uppgifter där människor inte är en absolut nödvändighet. Så att människorna kan användas där det behövs. Det relationella, där de varma händerna behövs för det mänskliga mötet. Ett exempel är läkemedelsautomaterna, eller som de också kallas, medicingivarna. Dessa har funnits på prov hos brukare i Gnosjö, som varit mycket positiva. I vissa fall kan hemtjänstpersonal behöva besöka en brukare varannan timme för att dela ut medicin. Vilket betyder mycket tid för förflyttning och mindre tid för den mänskliga kontakten.
Beslut kan tas snabbare tack vare AI
Vissa kommuner har redan börjat använda sig av ”digitala sekreterare”, som kan ta automatiska beslut. Detta sparar tid för biståndshandläggare. Och brukarna får sina beslut snabbare. En win-win-situation, så att säga. En satsning där AI, Artificiell Intelligens, används för att avlasta socialsekreterare med den administrativa bördan som ligger på dem.
Digitalisering kan ge smartare arbetssätt, digital tillgänglig service genom e-tjänster och möjliggörande teknik, som till exempel medicingivarna.
Utan att vi tänker på det så använder vi redan AI dagligdags. På gnosjo.se är den första rutan styrd av AI. De sökförslag som kommer upp när du kommer in på sidan är de som flest sökt på den närmaste tid. Algoritmerna i våra sociala medier är också AI-genererade.