Beredskapsveckans tema är "Sätt igång!"
Senast uppdaterad 16 september 2024
Vecka 39, mellan 23 och 29 september pågår Beredskapsveckan runtom i Sverige. Enligt Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, är årets tema en tydlig uppmaning att stärka sin hemberedskap. "Sätt igång!" är tydligt och visar att det inte går att vänta tills att krisen är ett faktum. Beredskap måste byggas i ett normalläge, annars kan det vara för sent.
Du är en del av Sveriges beredskap
Det du kan göra är att vara förberedd på att saker och ting kan inträffa. Det kan bli strömavbrott, översvämning, problem med dricksvattnet eller värmebölja.
På Myndigheten för samhällsskydd och beredskap:s webbplats finns information om vad du själv kan göra för att stärka din egen beredskap.
Utan el blir vardagen besvärlig
Vårt samhälle är sårbart, inte minst för att vi behöver el till mycket. Elen kan slås ut av it-attacker, översvämningar, stormar, skogsbränder eller militära konflikter.
Efter bara en kort tid kan vardagen bli besvärlig:
- Värmen försvinner.
- Det blir svårt att laga och förvara mat.
- Mat och andra varor kan ta slut i affärerna.
- Det kommer inget vatten i kranen eller toaletten.
- Det går inte att tanka bilen.
- Betalkort och bankomater fungerar inte.
- Mobilnät och internet fungerar inte.
- Kollektivtrafik och andra transporter står stilla.
- Det blir svårt att få tag i läkemedel och medicinsk utrustning.
Det går knappt att föreställa sig mörka städer, utkylda bostäder, mat som förstörs och stora problem med att få information om vad som händer, eftersom internet inte fungerar. Om du ägnar några minuter till att fundera över hur ett längre elavbrott skulle påverka just dig och din omgivning, har du redan skaffat dig en mental beredskap. Sverige har en god elförsörjning, men konsekvenserna av ett tillfälligt ansträngt läge är så pass allvarligt att vi behöver ha en beredskap för att kunna klara av en sådan situation. Detta gäller även för dig som privatperson. Det finns väldigt mycket du kan göra för att kunna hantera en vardag utan el, eller med mindre el än vanligt.
Samhällets ansvar och planer
Myndigheter, regioner, kommuner, företag och organisationer ansvarar för att samhället ska fungera. Vi, som kommun, ansvarar för att bland annat äldreomsorgen, vattenförsörjningen, räddningstjänsten och skolan fungerar även vid en samhällskris. Vi kan också berätta om det finns lokala hot och risker. Exempelvis risk för översvämning, eller liknande.
Du kan alltid kontakta oss om du har frågor telefon: 0370-33 10 00 eller e-post: kommun@gnosjo.se.