Gnosjö kommun logotype
En bebis tittar rakt fram. Det ligger på en filt utan kläder.

Det behöver vara varmt i rummet så att barnet inte fryser. En filt med förälderna kroppslukt gör barnet lugnt.

Uppskattad babymassage på familjecentralen

Senast uppdaterad 02 juli 2024

Under våren har föräldrar kunnat lära sig massera sina bebisar på familjecentralen i Gnosjö. Karoline Johansson, förskollärare på öppna förskolan, är den som lär ut tekniken.

I rummet är det lagom varmt, belysningen dämpad och det hörs svagt av musik. Karoline har tänt ett ljus i en ljuslykta. Stämningen är lugn och avslappnad. Sakta droppar mammor och en pappa in med sina små knyten.

De plockar ut bebisarna ur bilbarnstolarna, eller vagnarna, och lägger dem på filtar på golvet. Golvet under dem har täckts med mjuka golvplattor, liknande liggunderlag. Det ska vara behagligt för alla, både föräldrar och barn, att sitta och ligga på golvet.

Alla barnen har sina egna filtar med hemifrån. Det är viktigt att bebisarna känner av sin förälders kroppslukt, så att de är trygga. Föräldrarna har en sittkudde att sitta på medan barnet masseras. Långsamt tar de av sina barns kläder. De täcker det med en filt, tills massagen ska börja, så att det inte fryser. Några behåller blöjan på, några har ett skydd över filten, om det skulle hända en liten olycka.

En pojkbebis ligger på en filt och tittar upp.

Dagens massage har fokus på armar och händer.

Bebisen är redo när den hör ”swishet”

När bebisen är på plats, tar alla kallpressad olja i händerna och gnuggar dem mot varandra. Det blir ett litet ”swishande” ljud, som barnet lär sig känna igen. När ”swishet” kommer, vet det, att nu är det dags för massage.

Karoline leder massagen och visar samtidigt hur man ska göra på en docka. Det finns flera extra dockor att använda om både pappa och mamma är med, så båda kan träna.

– Fråga först barnet om lov att massera. Titta det i ögonen och känn att du har kontakt, inleder Karoline.

Alla tittar sina bebisar i ögonen. De små verkar förstå att nu är något på gång.

Det här är tredje tillfället för den här gruppen. Första gången masserades ben och fötter, andra gången var det fokus på magen och den här är det armarna och händerna som får en omgång. Många spädbarn blir lugnade av massage. Den kan lindra spädbarnskolik, magknip och besvär med gaser.

– Förra gången gick vi igenom lite tankar kring gråt. Att barnets gråt kan betyda flera olika saker. Det kan ha behov av närhet, vilja ha mat, vara sömnigt eller behöva byta blöja. Om något barn börjar gråta under massagen kan föräldern gå undan och amma eller trösta barnet. Gråten är barnets sätt att visa vad det behöver. Babymassagen ska vara en lugn stund, som är på barnets villkor.

Karoline fortsätter.

– Barnet blir lugnt av massagen och det utsöndras oxytocin, ett ”trygghets- och kärlekshormon”, som gör att förälder och barn knyter band mellan varandra.

Föräldrar sitter i en ring på golvet med sina babysar på filtar framför sig.

Karoline Johansson, till vänster, leder babymassagen och visar hur den går till på en docka.

Ett tillfälle för nyblivna föräldrar att träffas

Barnet tar bäst till sig massagen i ett lugnt och avslappnat tillstånd. Om barnet börja gråta eller spänner sig, så lyssnar man till barnet och ger det vad den behöver till exempel närhet eller mat. Helst bör man även avvakta med massage tjugo minuter efter att barnet har ammats eller ätit. I ungefär en halvtimme masseras barnen efter Karolines instruktioner. Stämningen är lugn och tillåtande. Bästa tillfället att få till massagen är på hemmaplan, så föräldrarna får ett häfte med bilder på massagestrykningarna med sig hem. De, som vill, kan ta kaffe och det finns uppskuren vattenmelon att äta. Mammorna småpratar med varandra.

– Jag brukar lämna gruppen när vi är klara med massagen. Då brukar föräldrarna prata. Det är minst lika viktigt för många nyblivna föräldrar att träffas och utbyta erfarenheter, som att massera.

Babymassage kommer att återkomma på familjecentralen så håll utkik på deras Instagram och facebook-konto när nya tillfällen kommer.

En bebis ligger på en filt, hans mammas ben är i förgrunden.

Öppettider på öppna förskolan

Måndag klockan 9:00 – 11:30, ålder nyfödd upp till barnet börjar förskoleklass
Tisdag klockan 13:00 – 15:30, ålder nyfödd upp till barnet börjar förskoleklass
Onsdag klockan 9:00 – 11.30, ålder nyfödd upp till cirka 10 månader
Torsdag klockan 9:00 – 11:30, ålder nyfödd upp till 2 år

Kontakt: karoline.johansson@edu.gnosjo.se eller 073-596 03 47

Instagram #familjecentralengnosjo

Facebook Familjecentralen Gnosjö