Gnosjö kommun logotype

Vi är beredda på vinter!

Senast uppdaterad 15 november 2023

Michéle Andersson på Gata och park är nöjd eftersom kommunförrådet är i fas inför vintern. Sista snöplogen fick den sista översynen under dagen.

Himlen är grå, kylan biter i kinderna och snön hänger i luften. Nu är personalen på kommunförrådet startklara inför vintern. Alla kommunens bilar har fått vinterdäck, snöplogarna är servade och i bra skick. Michéle Andersson chef över Gata och park visar runt på kommunförrådet på Sjöstenvägen 3.

– Vi ombesörjer all gatumiljö, parker och lekplatser, men även vatten och avlopp. Allt över asfalten sköter Gata och park. Allt under, tillhör Vatten och avlopp. Det blir många synergieffekter genom att vi jobbar ihop. Vi är påverkade av det ekonomiska läget, kan vi inte komma ifrån. Men vi gör det bästa av situationen. Idag ställde i ordning den sista snöplogen, så nu är vi väl förberedda om snön kommer.

Många aktiviteter utgår från förrådet

Kommunförrådet är platsen där Gata och park, entreprenad och felanmälan utgår ifrån. Att kalla det förråd stämmer bara delvis. Visst förvarar man alla parkbänkar, krukor, julbelysning, elverk, dricksvatten, skyltar, reservdelar till VA-nätet och mycket annat här. Men man förvarar inte bara. Man underhåller, driver upp växter, oljar parkbänkar, sköter gator, gatubelysning, kommunens dammar, ombesörjer kommunens alla 108 bilar och 500 hektar skog som ska gallras, markberedas och avverkas och så vidare. Du måste vara något av en mångsysslare för att klara av arbetet.

– Här måste man kunna lite av varje. Vi är något av en krisledningscentral. Jag skulle nog säga att vi är det viktigaste huset i kommunen. Vi är de som är först ute när det till exempel är översvämning. Vi är den del av kommunen som får mest direktinput från kommuninvånarna. Vi har känt av ökad påverkan den senaste tiden via vår felanmälan. Oftast handlar det om släckta gatljus, men det kan handla om allt möjligt, att det kommit in djur in i samhället, älgar, rådjur eller katter. Ofta få vi fånga in djuren, men vi har även en kommunjägare som kan behöva skjuta ett djur om det är skadat. När det gäller katter läser vi av chippen om de är chippade, så att de kan komma tillrätta till sina ägare.

En man står framför en proppfull hylla.

Vi har väldigt god stämning här på kommunförrådet. Alla hjälps åt, menar Michéle Andersson.

Uppfräschade lokaler ger trivsel

Vi går runt i lokalerna och Michéle visar upp de nyrenoverade omklädningsrummen.

– Det gör mycket för trivseln att vi har ordning och fräscht runt omkring oss.

Varje personal har två klädskåp.

– Det är oerhört viktigt att vi är helt rena när vi arbetar exempelvis med dricksvatten. Det är därför vi måste ha separerade klädskåp.

Vi går också förbi ett rum där tvättmaskinen är igång.

– Vi tvättar kläderna själva här.

Inuti kommunförrådet finns stor lagerhållning för alla däck till kommunens bilar. Däck är staplade ända upp till taket. Här finns däckkrängare och allt annat som behövs för bilvård och för att man ska kunna reparera punkteringar och annat. Vi går förbi biltvätten där det just tvättas en bil. Det ångar av varmt vatten.

– Vi har just bytt till vinterdäck på alla kommunens bilar.

Julbelysningen redo för att sättas upp

Vi kommer fram där all julbelysning ligger klar för att sättas upp inför julskyltningen.

– Det tar tre-fyra dagar att montera belysningen. Nu är alla lampor utbytta mot LED.

Det är bråda dagar för personalen på kommunförrådet då det är mycket som ska komma på plats samtidigt som kanske vädret kräver att alla gator och cykelvägar behöver plogas.

– Vi är mycket noga när vi anställer personal hit. Här är en fantastisk stämning. Vi är inte så många, därför är det viktigt att alla hjälps åt. Vi är så beroende av varandra allihop. I år är vi väl förberedda och väl i fas.