Gnosjö kommun logotype

Den här nyheten är äldre än ett år.

Dawid Lenkiewicz, Maja Lago Olsson, Lisa Johansson, Axel Åberg, Billy Eliasson.

Dawid Lenkiewicz, Maja Lago Olsson, Lisa Johansson, Axel Åberg och Billy Eliasson.

Länets bästa UF-skola

Senast uppdaterad 10 mars 2023

Gnosjöandans kunskapscentrum, GKC, är bäst i länet på att driva UF-företag.

I början av mars hölls den årliga UF-mässan som anordnas av Ung företagsamhet i Jönköpings län. Gnosjöandans kunskapscentrum tilldelades det åtråvärda priset som ”Årets UF-skola 2023”.

– Vi är otroligt stolta, säger Lisa Johansson, lärare på GKC.

Engagerad personal

Lisa Johansson som är legitimerad yrkes- och UF-lärare på GKC berättar om varför skolan lyckats så bra med företagande. Bland annat ser hon stora fördelar med att vara en liten kommun.

– Vi lärare ser varje individ och kan fånga upp dem, samtidigt som vi ställer höga krav, säger Lisa.

Lisa berättar också att skolledningen visar stort engagemang och tycker att UF-företag är viktigt. En annan avgörande faktor är stödet från näringslivet.

– Vi har ett otroligt samarbete med näringslivet. De ställer upp på alla våra galna idéer.

Billy Eliasson som går ekonomiprogrammet i årskurs 3 instämmer.

– Alla företag har varit väldigt behjälpliga, berättar Billy.

Gnosjöandan ger resultat

Företagare från det lokala näringslivet ställer bland annat upp genom att vara rådgivare och sponsra UF-företag. Några deltar också på skolans egna ”Draknästet”.

– Jag som kommer utifrån känner av Gnosjöandan, det är så häftigt. Här vill man att eleverna lyckas, säger Lisa.

Ett kvitto på att elever lyckas på GKC är den höga andelen UF-företag som får sitt intyg när året är slut. På GKC ingår det idag att driva företag för de som går handelsprogrammet, ekonomiprogrammet och teknikprogrammet. Till hösten planeras att också industritekniska programmet ska få driva UF-företag.

Lastpallar blir ved

Billy Eliasson driver, tillsammans med sin klasskamrat Axel Åberg, företaget Woodrecycle UF. Företaget säljer ved från gamla lastpallar.

– Vi ville satsa på ett innovativt företag som löser ett problem, säger Billy.

Billy och Axel skickade ut en förfrågan till lokala företag, om de identifierat något problem. Gnosjö Laserstans AB nappade och bad dem komma och besöka företaget. Väl på plats kunde Billy och Axel själva se behovet av att göra något med alla de använda lastpallar som tog stor plats.

På UF-mässan kom företaget Woodrecycle UF på en hedrande andra plats i kategorin ”Årets ekologiskt hållbara UF-företag”

Samtalsgrupper för unga tjejer

Maja Lago Olsson, Annie Reich och Dawid Lenkiewicz går årskurs 2 på handelsprogrammet och driver företaget Talk It Out UF. Deras företag placerade sig på en fin tredje plats i kategorin ”Årets tjänst”.

– Syftet med vårt företag är att skapa ett nätverk för unga tjejer, säger Maja.

Maja och Dawid förklarar att de planerar att besöka skolklasser och föreningar. Där kommer de sitta i mindre samtalsgrupper med tjejer i åldern 11–14 år. Genom att dela med sig av sina egna erfarenheter hur det är att växa upp som tonåring, hoppas det få bra samtal med tjejerna. Företaget kommer också involvera kuratorer och kommunens fältsekreterare.

Vad tycker ni om att driva UF-företag?

– Jag tar UF-företagandet på största allvar. För mig är det viktigt att ta vara på möjligheten och göra något riktigt bra, säger Axel Åberg.

– Att få driva UF-företag är en fin möjlighet man får. Det ställs höga krav och man får en inblick i den riktiga världen och hur det är att driva företag, säger Billy Eliasson.

– Det är kul och både många nerförsbackar och uppförsbackar, säger Dawid Lenkiewicz.

– Det är kul att vi som är så unga får en så stor utmaning. Det finns ingen manual och man får verkligen utmana sig själv. Det är kul att man får välja att starta vilket företag man vill, säger Maja Lago Olsson.

Motivering till Årets UF-skola 2023

"Årets UF-skola är en skola som är och länge har varit präglad av entreprenörskapsanda. Här finns UF-företagandet både på högskoleförberedande samt yrkesförberedande program, och genomsyras av stabilitet, effektivitet och goda resultat. Skolan har ett gediget samarbete med det lokala näringslivet, och elever på skolan erbjuds flera externa utvecklingsmoment som draknäste och säljtillfällen. Skolan lyckas år efter år med att leverera en mycket stor andel intygsberättigade UF-elever, som ror UF-året i hamn. Skolan lever med fulla mått mätt upp till den rådande regionala andan."

– Ung Företagsamhet i Jönköpings län