Fairtrade City

Gnosjö Fairtrade City - tillsammans gör vi världen mer rättvis

Fairtrade City är en diplomering till kommuner som engagerar sig för etisk konsumtion. Fairtrade City leds av en styrgrupp vars främsta uppgift är att sprida information om Fairtrade. Fairtrade City innebär att kommunen lever upp till kriterier som rör etisk upphandling, ett aktivt informationsarbete samt utbud av Fairtrade-märkta produkter i butik och på arbetsplatser.

Gnosjö kommun blev en diplomerad Fairtrade City i april 2008, och var då den tionde kommunen i landet som blev diplomerad. Satsningen i Gnosjö gäller för hela samhället och engagerar både butiker, restauranger och "vanliga" arbetsplatser. Genom att välja Fairtrademärkta produkter bidrar man till bättre arbets- och levnadsvillkor för odlare och anställda i utvecklingsländer. Varje år ska en förnyelseansökan skickas in. Vartannat år är förnyelseansökan mer omfattande och då redovisas förändringar från de två senaste åren. I den mindre ansökan vartannat år redovisas endast vissa delar av Fairtrade City-kriterierna. 

Fairtrade-kriterierna, som är utvecklade av Fairtrade Labelling Organizations International (FLO), baseras på de grundläggande ILO-konventionerna för mänskliga rättigheter i arbetslivet samt syftar till ekonomisk utveckling och ökad miljöhänsyn. De val av produkter vi gör i butikshyllan när vi handlar berör inte bara oss själva, utan också de människor på andra sidan jorden som producerar dem. Genom enkla val i butiken och på caféet/restaurangen där du fikar eller äter mat kan du göra stor skillnad!

I Gnosjö kommun finns det en styrgrupp vars huvudsakliga uppgift är att sprida information om Fairtrade och att inspirera fler att välja Fairtrademärkta produkter.

Styrgruppen i Gnosjö kommun består av:

Fredrik Francke (ordförande)
Anna-Karin Ramnemo
Gunnie Davidsson
Inga-Lill Andersson Hjelm
Therese Ebbesson
Ingalill Ebbesson
Sandra Westerström

Vi kommer gärna ut till föreningar och organisationer, så hör av er till oss om ni är intresserade.

Senast uppdaterad: 2020-02-12

Kontakta oss

Therese Ebbesson
therese.ebbesson@gnosjo.se

Inga-Lill Andersson Hjelm
inga-lill.ah@tele2.se

Fairtrade City är en diplomering från Fairtrade.

Länkar

www.fairtrade.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

www.fairtradetowns.orglänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster