En röd ruta med texten covid-19 i sig.

Nya regler när någon i hushållet har covid-19

För att minska smittspridningen av covid-19 har Region Jönköpings län kommit med förhållningsregler. Reglerna beskriver hur du ska göra vid konstaterad smitta i ditt hushåll.

Smittspridningen av covid-19 ökar och smittan mellan personer i samma hushåll är en av de vanligaste smittvägarna. Därför har Region Jönköpings län gått ut med förhållningsregler för hushållen där någon testas positivt. Det innebär att alla i hushållet ska begränsa sina sociala kontakter. Vuxna och gymnasieungdomar ska stanna hemma från jobb eller skola. Elever på gymnasiesärskolan går till skolan som vanligt.

Reglerna säger att du som lever tillsammans med någon som har covid-19 betraktas som smittad. Det innebär att du för att minska risken för smittspridning måste följa de förhållningsregler som du får av sjukvården.

Rekommendation för förskolebarn

Ta del av frågor och svar kring rekommendation för förskolebarn

Avstå besök på särskilt boende och gruppbostäder

För att skydda de boende på kommunens särskilda boenden och gruppbostäder ska du avstå från besök om någon i hushållet har covid-19.

Avstå fritidsaktiviteter

För att minska smittspridningen ska alla i ett hushåll där någon har covid-19 avstå från fritidsaktiviteter i grupp, även de barn som får gå i förskola eller skola. Det går bra att träna på egen hand utomhus, med avstånd till andra.

Stanna hemma minst en vecka

Förhållningsregeln att stanna hemma gäller under minst en vecka efter att någon i hushållet har bekräftats smittad. Är du frisk efter den veckan är du välkommen att besöka en anläggning eller ett boende. Får du symtom, lämna prov för covid-19 och invänta ett negativt provsvar innan du gör ett besök. Vid nytt bekräftat fall i hushållet bedömer en läkare hur länge medlemmarna i hushållet ska stanna hemma.

Håll i och håll ut

Om vi alla hjälps åt kan vi bromsa smittspridningen. Fortsätt att följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer kring hygien och avstånd till andra människor. Tillsammans gör vi skillnad.

Senast uppdaterad: 2020-10-16