Gruppfoto på representanter från High Chaparall samt delar av kommunens arbetgrupp för arkitekturpriset.

Representanter från High Chaparall i samband med prisutdelningen under torsdagskvällens fullmäktigemöte. På bild även delar av kommunens arbetgrupp för arkitekturpriset.

High Chaparall tilldelas årets arkitekturpris

Kommunen har beslutat att tilldela årets arkitekturpris till High Chaparall, och mer specifikt guldvasknings-anläggningen ”Golden Creek”.

Anläggningen har det senaste årets byggts ut med flera byggnader och de gamla befintliga byggnaderna har delvis byggts om.

Under torsdagens fullmäktigemöte tilldelades officiellt High Chaparall priset. Mattias Tambour som är parkchef för nöjesanläggningen är självklart glad över priset.

- Det känns otroligt bra, verkligen jätteroligt. Guldvasken var en stor nyhet som vi verkligen trodde och satsade på. Att den togs emot så bra av våra besökare och att vi nu får pris för den är verkligen jätteroligt, Säger Mattias Tambour.

Mattias berättar att de länge hade pratat om att göra om dammen intill den gamla guldvasken. Dels har man velat göra den större, dels har man velat utnyttja vattnet bättre för att visa hur man förr faktiskt vaskade guld. Efter att ha klurat ett tag föddes idén om ett ”berg” som guldet kommer ifrån, en ö med butik och bostad, vattenhjul och rännor. För att ta sig mellan fastlandet och ön skulle det byggas flottar som besökarna med hjälp av rep kan dra sig fram och tillbaka. Idag när han blickar ut över det färdiga resultatet konstaterar Mattias att det nästan ser identiskt ut med idén han första gången skissade ner på baksidan av ett block. Och resultatet har inte låtit vänta på sig säger Mattias.

- Barnen älskar det. Det vaskas för fulla muggar. Flottarna är i full trafik tio minuter efter att vi öppnat på förmiddagarna. Sen går de varma hela dagarna. Det nya guldvaskningsområdet har blivit ett stort lyft för nöjesparken, säger Mattias Tambour.

Kommunens motivering i sin helhet

  • "High Chaparral har på ett utmärkt sätt visat hur en central plats i nöjesparken kan ge liv till ett rum fullt med möjligheter genom sin nya anläggning för guldvaskning i Golden Creek. Anläggningen är byggd av trä och har flera funktioner som leder vattnet ner till de stora stenblocken och de många vattenspeglarna som tillsammans skapar en miljö för inspiration och äventyr. Att på ett klurigt sätt använda sig av gamla material och nya idéer med funktionsduglighet och design uppvisar Golden Creek Gnosjöanda som efterlevs i High Chaparral.

    Golden Creek blir en given mittpunkt i den omtyckta och välbesökta nöjesparken High Chaparral som har satt och sätter Gnosjö kommun på kartan."

Läs mer om kommunens arkitekturpris

Bildspel över 2020 års arkitekturpristagare

Videoklipp från "Golden Creek"

Senast uppdaterad: 2020-06-26