Råd med anledning av värmeböljan

De kommande dagarna förväntas bli mycket varma med temperaturer upp mot 30 grader eller mer.

SMHI, Sveriges meteorologiska och hydrologiska institut, har därför gått ut med en klass 1-varning för hela Jönköpings län, vilket innebär ”vissa risker för allmänheten och störningar för en del samhällsfunktioner”.

Under perioder med höga temperaturer är det viktigt att ta hand som sig själv och sina anhöriga. Vi påverkas olika mycket när värmen slår till. Var rädd om dig, dina anhöriga och andra nära och kära.

Här följer några råd för hur du kan minska hälsoriskerna. Råden är hämtade från 1177.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

  • Var uppmärksam på temperaturen. Risken för hälsoproblem ökar om utomhustemperaturen når upp till 26 grader tre dagar i följd.
  • Drick mer än vanligt, vänta inte på att du blir törstig. Undvik dock söta drycker eftersom att de fungerar uttorkande. Ät gärna mat som är rik på vätska, till exempel grönsaker och frukt.
  • Någon extra skiva saltgurka eller annan lätt saltad mat kan vara bra att äta för att ersätta det salt du förlorar när du svettas mer än vanligt.
  • Undvik att dricka alkohol. Alkohol ökar risken för vätskebrist och påverkar nervsystemet så att det kan vara svårt att upptäcka tidiga symtom på värmepåverkan.
  • Försök ordna en sval miljö. Vistas i bostadens svalaste rum. Sov gärna i källarrum. Vädra på natten när det är svalt och stäng ute värmen på dagen genom att dra för fönster med gardiner, persienner och markiser. Sätt upp en termometer inomhus, gärna i alla rum.
  • Inomhustemperaturen kan skilja sig åt med flera grader i olika rum. Är temperaturen över 25 grader i rummet där du vistas bör du flytta till en svalare plats.
  • Svalka kroppen. En sval dusch är mest effektiv. En blöt handduk runt nacken kan också svalka. Löst sittande kläder i bomull eller linne är svalare än åtsittande kläder i syntetmaterial.
  • Minska den fysiska aktiviteten. Undvik fysisk ansträngning dygnet runt.

Mer information på regionens webbplats

På Region Jönköping läns webbplats finns mer information och länkar till andra webbplatser som ger råd och tips vid värmebölja. ( http://rjl.se/om-oss/pressrum/nyheter/Nyheter-fran-regionen/smhi-varnar-om-hoga-temperaturer/länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster )

Senast uppdaterad: 2018-07-25