Premiär för Industrinatten idag!

Idag pågår den första Industrinatten i Gnosjö kommun för alla i årskurs 8. Industrinatten är en kraftsamling för att visa upp våra industriföretag och underlätta företagens framtida rekrytering. För ungdomar på väg ut i olika studie- och yrkesval är Industrinatten många gånger den första kontakten med en arbetsmarknad som idag har en fantastisk bredd av olika yrkesroller och branscher.

Ungdomarna får besöka arbetsplatser, prata med representanter från industrin och ställa frågor direkt till olika medarbetare – Vad innebär det att arbeta här? Vilken utbildning krävs? Kan jag få praktik hos er?

För företagen är Industrinatten ett tillfälle att visa den bredd av spännande framtidsjobb som industrin kan erbjuda. Här kan de lyfta fram nya produkter, avancerad teknik, schyssta arbetsmiljöer och, inte minst visa vägar till framtidsjobben. Ungdomarna är framtidens kompetenta medarbetare.

Eleverna började i eftermiddag med att samlas på Hammargården i Gnosjö för en inledande information av Stefan Falk Boman från UngDrive. Han pratade bland annat om hur den industriella resan sett ut historiskt, och vilken modern och spännande värld det är att arbeta inom idag. Idag är industriarbete inte bara ”att stå vid en maskin” utan kan innefatta enormt många olika yrkesroller, han förklarar att det finns något som passar för alla. Därefter delades eleverna in i grupper för att besöka två av totalt sex olika företag; Axelent, Falks Metall, GARO, Gnosjö Automatsvarvning, Thule Group och Liljas Plast.

Vi hängde med gänget som besökte Axelent som bland annat producerar nätväggar och kabelstegar för säkerhet inom industrin. Där togs vi emot av HR chef Cecilia Davidsson och Carl-Johan Magnusson, Fabrikschef. De tog oss med på en resa från råvara till färdig produkt via produktionen till lagret. Därefter besöktes företagets utvecklingsavdelning för att visa de som arbetar med att ta fram och rita framtidens produkter. Slutligen samlades eleverna för att få höra om Axelents InHouse-avdelning (dvs. deras reklambyrå) som innefattar allt från Art Directors till digitala marknadsförare med mera och höra om hur de arbetar internationellt med allt från broschyrer, hemsidor och sponsring. En av företagets Key Account Managers berättade om sitt arbete som säljare och resan han gjort från utbildningsval till det arbete han har idag som en försäljare på ständigt resande fot.

De skickade med några tips inför framtida studier; läs språk och välj det som du brinner för och vill lära dig mer om. All erfarenhet kan vara värdefull i ditt framtida arbete.

Efter studiebesöken kommer eleverna återsamlas på Hammargården för genomgång och summering av dagen och äta mat innan hemfärd ikväll. Kanske har flera av dem fått en helt ny syn på hur det är att arbeta inom industrin? Det hoppas vi!

Samling på Hammargården.

Stefan Falk Boman håller inledande föredrag

Samling på företaget Axelent

HR-chef Cecilia Davidsson och Fabrikschef, Carl-Johan Magnusson berättar om företaget

Rundtur i produktionen

Besök på utvecklingsavdelningen där Jonas Karlsson nyligen börjat jobba med produktutveckling

Christoffer Sandberg, Art Director, Elin Richardson, Webbansvarig och Albin Stadig, Key Account Manager

Senast uppdaterad: 2017-10-26