Naturvetenskap och teknik för alla!

I höst firar skolutvecklingsprogrammet NTA 25 år. En lyckad satsning för våra barn och elever. Vi hälsar på Ekorrens förskola som hjälper forskarna Ding och Dang att lösa olika problem.

NTA står för naturvetenskap och teknik för alla. Det är ett nationellt skolutvecklingsprogram som Gnosjö kommun varit med i sedan 2010. Det startade med årskurs 1-6 och efter en tid kom också förskoleklass och förskola igång.

Ding och Dang behöver hjälp

Forskarna Ding och Dang har klantat sig. De ville ge sina törstiga växter iskallt vatten. Men vattnet som stått i frysen blev till is. Nu behöver barnen hjälpa dem att göra isen till vatten igen. De får inte använda något annat än det som finns i rummet. Hur gör man då?

– Jag är ganska varm, säger Lenart Malaj som funderar på hur han ska göra.

Några börjar hacka isen med verktyg och andra blåser på den. Till slut har barnen fått en hel del is att smälta och växterna kan få vatten.

– Jag och Albin blandade isen så att den smälte, säger Izabelle Durkalic.

Lenart Malajs idé om att använda sin kroppsvärme gav också resultat.

– Det gick bra. Jag smälte med handen och tryckte hårt, säger Lenart Malaj.

Nellie Thelander, Izabelle Durkalic och Lenart Malaj berättar om dagens experiment.

Barnen får alltid testa själva

Ding och Dang är två karaktärer som förskollärarna Ivana Matanovic och Elin Magnusson har kommit på. För dem är det viktigt att tillfället blir en upplevelse. De äldre barnen brukar göra ett experiment i veckan.

– Det är viktigt att barnen får testa själva och kan upptäcka vad som händer, säger Ivana Matanovic.

– Då lär de sig och de får också träna på att samarbeta, fortsätter Elin Magnusson.

Barn på Ekorrens förskola experimenterar med färgat vatten. Vad händer om man blandar gult och blått?

Barnen på Ekorrens förskola experimenterar med färgat vatten. Vad händer om man blandar gult och blått?

En lyckad satsning

Sara Lundmark, lärare på Hillerstorpsskolan, är samordnare för NTA i grundskolan. Hon berättar att NTA har en stor betydelse för att säkerställa en likvärdig naturvetenskap- och teknikundervisning i kommunen.

– Det blir också en riktad och konkret kompetensutveckling för pedagoger, säger Sara Lundmark.

Skolutvecklingsprogrammet erbjuder teman som utgår från ett eller fler av ämnena biologi, fysik, kemi, teknik och matematik. Varje tema omfattar en utbildning, en lärarhandledning och material till undervisningen.

– I höst utbildas lärare i högstadiet, så snart har vi NTA från förskola till årskurs nio, berättar Sara.

Sara berättar att NTA-elevers resultat på nationella prov ökar med så mycket som ett helt betygssteg, jämfört med elever som inte har tillgång till skolutvecklingsprogrammet NTA.

– Att arbeta med NTA gör verkligen skillnad! Våra barn blir vana att jobba med ett naturvetenskapligt förhållningssätt, säger Sara Lundmark.

Sara Lundmark, lärare på Hillerstorpsskolan, är samordnare för NTA i grundskolan. Hon har guldhatt på sig, dagen till ära.

Näringslivet spelar stor roll

NTA strävar efter samverkan med det lokala näringslivet och i Gnosjö kommun är det verklighet.

– Det var tack vare sponsring från Gnosjöandans näringslivsförening, som vi kunde satsa brett och stort redan från starten. Temalådorna med allt material kostar mycket pengar, förklarar Sara .

Årskurs 1-6 brukar också åka till lokala företag på ett studiebesök, för att få mer förståelse för vad de egentligen har lärt sig. Sara berättar att de kallar det för "Skolan utanför väggarna".

– De ska få se att det vi gör i klassrummet inte bara är "skolkunskap". Det görs på riktigt, i verkligheten, säger Sara.

Exempel på besök är att årskurs 4 på Hillerstorpskolan, som arbetar med temat "Kretsar kring el", besöker EH Connector i Brännehylte. Årskurs 5 arbetar med temat "Rörelse och konstruktion" och besöker Swed-Wheel i Hillerstorp.

– Jag är jättetacksam över att få jobba i en kommun där alla, kommunen och näringslivet, tycker detta är viktigt och är delaktiga på resan, avslutar Sara.