Så blir Töllstorps rehab och spa

Under våren kompletteras Töllstorpsområdet med ännu en byggnad till mångas glädje. Nu ska rehabilitering i bassäng kunna fås i den egna kommunen. Rehabbassängen och den nya Spa-avdelningen är efterlängtad.

Lotta Sjöblom är badmästare på Töllstorpshallen. Hon är en av de, som välkomnar tillskottet till simhallen.

– Det är så roligt att kommunen satsar på detta. Vi är många som ser fram mot öppningen i vår. De första ritningarna gjorde vi redan för 25 år sen. Det är härligt att Rehabcentret äntligen blir av!

Det har tagit ett tag sen de första idéerna kläcktes, tills att de sats i verket. Själva simhallen stod klar 1978 och är alltså 44 år gammal. Tack vare gott underhåll, har den behållits i bra skick. Med den här utbyggnaden blir området ännu mer komplett som rekreationsområde.

Bubbelpool och vilstolar.

När anläggningen är klar kommer den ha många möjligheter för att koppla av.

Få friluftsområden har så många strängar på sin lyra. Här finns simhall, idrottsanläggning, discgolfbana, fotbollsplaner, löpspår, spår för mountainbike, tillgänglighetsanpassade motionsspår, vandringsleder, japanskt skogsbad och nu kompletteras det hela med en rehab- och spaanläggning.

Collage med tre bilder. Den första bilden visar projektledaren, den andra badmästaren, den tredje en lyftkran.

Full aktivitet under rundvandringen

Platschefen, Christoffer Karlsson från Naijbygg och kommunens projektledare Miodrag Ladan, visar runt på bygget där väggar och tak är på plats. Man kan börja skönja var omklädningsrummen för herrar och damer ska vara. Vi ser den uppmurade väggen med en öppning för receptionen. Naijbygg är totalentreprenören som bygger stommen och utför snickeriarbeten. De i sin tur har tagit in underentreprenörer som ska installera vattenrening, ventilation, fönsterpartier, VVS och bassäng.

Glasmästare sätter in nya fönster på en byggnad.

Fönstren är olika stora och bildar ett vackert mönster. Att sätta dit dem kräver koncentration.

Medan vi går runt är det full aktivitet. Glasmästarna sätter in fönsterna i den stora glasväggen. Det kräver både precision och koncentration, då fönsterväggen är som ett pussel där varje fönster har olika storlek.

Rehabbassängen kommer att ha måtten 12,5 x 7,5 meter och är tillverkad av rostfritt stål, med höj- och sänkbar botten. Här blir temperaturen 34 grader, vilket är varmare än i simbassängen. Det varmare vattnet gör det behagligare att träna för de med värk. Miodrag Ladan tillägger, här kommer även finnas RGB-belysning i vattnet, så att vi kan styra färgerna i vattnet. RGB är en beteckning för röd, grön och blå.

Stora krav på materialval

Takpanel håller på att spikas fast.

En byggnad som utsätts för så mycket påfrestningar av exempelvis fukt, kräver de bästa materialen.

En byggnad av det här slaget, kommer att vara utsatt för mycket fukt, vilket ställer höga krav på materialen. I taket är det panel av ek, som just nu skruvas på plats. Christoffer pekar upp i taket vid den kommande bassängen. Skruvhuvudena glänser och syns ganska mycket i eftermiddagsljuset.

– Det har varit en utmaning att hitta skruv som klarar de krav som kommunen och anläggningen ställer. Vi hade sådan tur att vi kunde hitta det hos en lokal tillverkare, Profast. Det har varit svårt att få material i tid, då är det en stor fördel när man kan använda sig av en leverantör på hemmaplan.

Fördel att kunna ha rehab på hemmaplan

Björn Thorsson, chef över Töllstorps fritidsområde, berättar.

– Idag måste de som behöver rehabilitering åka till Värnamo. Från och med april nästa år så slipper de göra det. Vårdcentralen kan ordinera rehab här i Gnosjö, vilket blir väldigt bra. Och bassängen kan även användas för babysim och simskola.

Bubblebassäng som byggs.

Tillgänglighetsanpassning har gjorts så att det lätt gå att köra nära med rullstol för att komma i det nya bubbelbadet.

Tillgänglighetsrådet har varit med vid utformningen av byggnaden. Vid omklädningsskåpen finns några skåp som är tillgänglighetsanpassade, där rullstol kan komma riktigt nära så att det blir lätt att lasta in sina saker. Miodrag Ladan berättar att ett av förslagen som kom fram är att ta bort trappan på en sida av bubbelpoolen. Vilket innebär att man lyfta sig direkt från rullstolen i vattnet. Övriga sidor har trappa. Samtidigt kommer det finnas en mobil lift, ifall man för egen kraft inte kan ta sig in i bubbelpoolen.

Kneippbad för bättre blodcirkulation

Vi stannar till vid något som ser ut som en kvadrat indelad i några fördjupningar. Miodrag visar hur man kan gå runt i kvadraten.

– Här ska det bli ett Kneippbad. Det kommer att ligga stenar i botten, samt att man går genom kallt och varmt vatten, om vart annat. Det ska vara bra för blodcirkulationen.

Björn fyller i.

– Det var en tysk präst och hälsoprofet, som hette Sebastian Kneipp. Han tyckte att hans reumatiska värk blev bättre, när han gick i bäckarna i bergen. Sjukdomen lindrades av att han gick i omväxlande varmt och kallt vattenbad.

Snart är vi framme vid en djupare bassäng.

– Här blir det kallbad. Här går man ner i fyra-gradigt vatten.

Genomtänkta lösningar ur energisynpunkt

Det är lätt att förstå att rehab- och spaanläggningen kommer att tillföra precis vad många längtat efter. Inte minst de som har funktionsvariation och kanske sitter i rullstol kan glädja sig åt den anpassning som gjorts. Men det är inte bara tillgänglighet man tänkt till om. Även ur energisynpunkt har man tänkt en vända till.

Miodrag Ladan berättar:

– Detta blir kommunens första solcellsanläggning med cirka 300 kvadratmeter solpanel. Det finns även planer på att utrusta taket på den befintliga hallen med solceller.

Markplan, det vill säga besöksytan, är på ungefär 900 kvadratmeter. Byggnaden kommer värmas upp med fjärrvärme. På parkeringen utanför kommer det att finnas laddstolpar, där man kan ladda bilen, medan man är inne och rehabiliteras. Returvärmen från fjärrvärmen kommer vintertid att användas för att hålla ytan mellan parkering och entré is och snöfri!

Rehab- och s.p.a.anläggningen kommer att vara klar under våren 2023.

Senast uppdaterad: