Kvinna som står framför en vägg prydd med textilklädda tavlor.

Lisa Bengtssons design pryder hemortens skolrestaurang

Nya gardiner, textilprydda tavlor och helt ny färgsättning. Efter lovet välkomnas Bäckaskolans låg- och mellanstadiums elever av en uppdaterad och inbjudande skolrestaurang.

Under höstlovet har Bäckaskolans F-6:s skolrestaurang gått igenom en askungeomvandling. Från klatschigt, men solblekt och slitet, till sobert och elegant med design av textil- och tapetformgivaren Lisa Bengtsson. Kinnarp har gett förslag inför omgörningen och Gardinhuset har fått stöka runt under lovet för att ge matsalen den nya touchen.

Catharina Friborg, rektor på Bäckaskolan F-6 säger.

– Det är så roligt att vi kunnat använda en lokal designer för att fräscha upp vår skolrestaurang.

Nya textilier är första steget

Anneli Fränberg, kock, visar runt. Hon berättar.

– Det var verkligen dags för en uppfräschning. Det här är steg ett. Om något år blir det en mer omfattande renovering. Med de nya textilierna blir det en helt ny känsla.

Gnosjöfödda Lisa Bengtsson är känd för sitt unika och starka uttryck. På skolrestaurangens kortsidor har väggen klätts med textilklädda tavlor med kända motiv, som spelande svanar på petroleumblå botten, "Firebird", och vilda tigrar på mörkgrön botten, "Poppy". Några av tavlorna är enfärgade för att lugna ner och balansera de mer mönstrade. Att klä tavlor med textil på det här sättet är också en väg för att skapa bättre akustik i ett rum.

Populärt med avskärmande soffor

Det är bara eleverna, som är på fritids under lovveckan, som fått testa den nya inredningen, och de verkar nöjda.

– Det jag har sett att eleverna uppskattar mest, är de nya sofforna med höga ryggar, menar Anneli.

Soffryggarna delar av rummet något och ger mer avskärmad känsla, något som kan behövas i en matsal där ljudnivåerna ofta är höga.

Blått, grönt och rosa – lugnande kulörer

De nya gardinerna är milt gröna, de har fått avlösa de klarblå som gjort sitt. Andra färger som används mycket är rosa och blått. Den som är intresserad av färgpsykologi, vet att just blått, grönt och rosa har lugnande effekt. Tanken är att måltiden ska bli en positiv och lugn upplevelse, som gör att man får nya krafter. Här i skolrestaurangen ska man inte bara fylla magen utan också ladda med energi för resten av dagen.

Kvinna framför tygklädda tavlor.

Anneli Fränberg, kock på Bäckaskolan F-6, menar att det är en positiv förändring med de nya textilierna.

Senast uppdaterad: