Burkar med olika torkade livsmedel i ett skafferi.

Se över ditt skafferi

26 september till 2 oktober pågår Krisberedskapsveckan runt om i landet. Årets tema är ”krismat”, det vill säga bra mat att ha hemma vid en kris. Exempelvis, om vi blir utan el i vinter.

Kanske det är dags att se till att skafferiet innehåller bra mat, som har lång hållbarhet och inte behöver förvaras i kyl eller frys?

Bäst är det om maten kräver bara lite eller inget vatten vid tillagning. Den bör gå snabbt att laga till, vilket är viktigt när du använder spritkök. Bäst är det om maten också ger dig mycket energi när det kanske är kallt hemma i din bostad.

Öka din beredskap hemma

Vi är alla en viktig del av Sveriges beredskap. Krisberedskapsveckan är en årlig kampanj för att göra människor bättre förberedda för kriser och krig. I år är temat mat.

MSB är initiativtagare och runt om i landet ordnar olika aktörer bland annat skördefester, krismatsutmaningar och föreläsningar om hemberedskap.

Lista på livsmedel som är bra mat i kris

  • potatis, kål, morötter, ägg
  • bröd med lång hållbarhet, till exempel tortilla, hårt bröd, kex, skorpor
  • mjukost, messmör och andra pålägg på tub
  • havredryck, sojadryck, torrmjölkspulver
  • matolja, hårdost
  • snabbpasta, ris, gryn, potatismospulver
  • färdigkokta linser, bönor, grönsaker, hummus på burk
  • krossade tomater att till exempel koka pasta i
  • konserver med köttfärssås, makrill, sardiner, ravioli, laxbullar, kokt kött, soppor
  • fruktkräm, sylt, marmelad
  • färdig blåbärs- och nyponsoppa, juice eller annan dryck som håller i rumstemperatur
  • kaffe, te, choklad, energibars, honung, mandlar, nötter,
  • nötsmör, frön

Läs mer om Krisberedskapsveckan på MSBs hemsida. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Senast uppdaterad: