Vattenbrist i hela Jönköpings län

Även om solen inte visar sig från sin ljusa sida varje dag, så har vi inte fått de nederbördsmängder som krävs för att fylla på grundvattennivåerna. Nu behöver vi vara sparsamma med vattnet.

Trots att det kommit regn lite då och då, så har inte de mängderna som krävs för att fylla vattenmagasinen. Grundvattennivåerna är fortsatt mycket låga.

Nederbörden är oftast stor sommartid

I normalfallet är det under sommaren det kommer mest nederbörd, men så har det inte varit i år. Statistiskt faller det på de flesta håll i Sverige i genomsnitt dubbelt så mycket regn under en sommarmånad, som under en vintermånad. Att det i normala fall regnar så mycket på sommaren hänger samman med att varm luft kan innehålla mer vattenånga än kall luft. De regnskurar vi får sommartid kan därmed bli fler och kraftigare än under andra tider på året. I år har regnet inte varit lika pålitligt och därför är både de små och de stora magasinen på en mycket låg nivå i vårt län.

Hushålla med vattnet

Även om det inte ännu är bevattningsförbud så kan man ändå tänka på att vara ekonomisk med vattnet. Här finns några enkla tips på hur just du kan bidra! I stort sett hela Jönköpings län är rödmarkerat, vilket betyder att grundvattennivåerna är mycket låga. Kartan, nedan, visar nivåerna under vecka 31, Statens Geologiska Undersökning, SGU.

Var vattensmart!

  • Vattna inte med dricksvatten, samla istället upp regnvatten i tunnor under våren för att vattna växterna med.
  • Duscha istället för att bada i badkar. Låt inte vatten rinna medan du tvålar in dig eller när du borstar tänderna.
  • Undvik att diska och skrubba eller skala potatis, grönsaker eller rotfrukter under rinnande vatten.
  • På sommaren kan det vara svårt att få riktigt kallt kranvatten. Spola ur vattnet som stått still i kranen. Fyll en tillbringare eller flaska med vatten och sätt in i kylen så får du ett kallt vatten lätt tillgängligt.
Karta, röd markering visar låga grundvattennivåer,

Senast uppdaterad: