Fyra fålar i fritidshemmets stall

Solen strålar. Sommaren har verkligen kommit till Gnosjö. Den nybyggda lekplatsen alldeles intill hembygdsparken lockar till utevaro för barnen på Åvikenskolans fritidshem. Avdelningarna Kvarnen och Smedjan leker med käpphästar och spelar fotboll. Det är allsköns aktivitet.

Åvikenskolan fritidshem har införskaffat fyra fina hästar. De heter Bella, Bruno, Lexie och Virvelvind. Namnen har tillkommit i en demokratisk process. Först har alla lämnat in sina förslag, sen har omröstning gjorts och om det inte gått att bestämma sig, så har lotten fått avgöra.

Det är sommarlov och ungefär 65 barn är på fritidshemmet av lite drygt 160 som i normala fall går på Åvikenskolan.

Catrin Malm, lärare och fritidspedagog, är upphovsmakaren till hästarna.

– Det började med att jag gjorde en till mina egna barn, så föddes idén. Det var nog i maj månad vi kom på att vi kunde ha käpphästar här på fritids? Sen var vi igång.

Hästarna ger spring i benen

Käpphästar behöver ingen spilta och ingen utfordring, därför är de perfekta djur på fritidshemmet. De behöver däremot mycket motion och träna hoppning, precis som vi människor. För de, som blivit käpphästbitna, finns det hemsidor där man får tips om hur lång käppen bör vara, hur man får tag i naturtrogna tyger med ”hästfärger”, hur man får betslet att se snyggt ut. Det finns till och med färdiga kit att köpa, men här på fritidshemmet är det först och främst fokus på rörelseglädje och lek. Med sina hästar kan man galoppera och hoppa över olika hinder.

Kul med käpphästarna för alla

– Vi brukar leka med dem lite då och då. Ibland springer vi och ibland hoppar vi med dem, säger en av flickorna och fortsätter.

– Det är så skönt med sommarlov för vi får bestämma själva vad vi ska göra.

– Det tycker inte jag, säger en annan.

Den andra håller en av käpphästarna och kisar i solen.

– Det här är Bella!

Det verkar som att alla vet vad hästarna heter och har sin favorit.

Tom Sjögren, fritidspedagog, har byggt hinder tillsammans med barnen. Det är hinder, som ser ut precis som på hopptävlingar, men dessa är förstås i mindre skala. De är gjorda i trä och målade i glada färger.

Trendigt att göra egna

Att hoppa och leka med käpphästar har blivit lite av en trend. Många syr sina egna hästar, men man kan även sticka eller virka sina. Fritidshemmets hästar är sydda av fleecetyg och har tjock man av garn. Namnen sitter på käppen, så att det inte ska gå att ta miste på vem man rider på.

Att hålla på med käpphästar har blivit allt vanligare. Det finns exempelvis grupper på sociala medier, där man lägger upp bilder på sina käpphästar. Det anordnas till och med stora event med käpphästtävlingar, där käpphästintresserade möts för att tävla, träffa nya kompisar och för att framför allt ha roligt tillsammans. Det syns tydligt att käpphästarna är populära hos barnen på fritidshemmet.

Att rörelse har betydelse för barns mående känner de flesta till. Käpphästarna uppmanar till att man liksom får spring i benen. Sen är de söta också, man kan klappa och gosa med dem. En del barn är allergiska mot djur och då är käpphästar perfekta substitut till riktiga hästar.

Senast uppdaterad: