Två kvinnor går omkring i en industrilokal.

Gnosjö – en plats för entreprenörer

Den 27 juni är den "Nationella dagen för entreprenörer". En dag väl värd att fira i Gnosjö där företag växer, som svampar ur den småländska karga mossbelupna jorden.

För att förstå den speciella entreprenörsandan i Gnosjö, behöver du föreställa dig ett Silicon Valley, där det går att ta kaffepausen i en susande granskog, innan det är dags för ett digitalt möte med Shanghai. Detta i en trakt där alla känner och peppar varandra. Här har många familjeföretagandet i sitt DNA och barnen får lära sig driva företag redan i skolan. Tänk dig det kluriga Småland där absolut ingenting är omöjligt – så är det här och det är säkert en anledning till varför Gnosjö är så fyllt av småföretag och entreprenörer.

Fakta om Gnosjös företagande

I Gnosjö finns 572 företag, varav omkring 250 är tillverkande, men det finns 814 arbetsställen, som tillhör olika privata företag (enligt Företagarna 2018). Här finns 1,5 miljoner kvadratmeter företagsbyggnader och 5 000 anställda. Det betalas in 1,4 miljarder i skatt och omsätts sammanlagt 15 miljarder i en kommun med knappt 10 000 invånare. Detta gör vår kommun till en av de industritätaste kommunerna i Sverige. 9 av 10 företag i Gnosjö är mikroföretag och har upp till 10 anställda, hela 95,6 procent av företagen har färre än 50 anställda

Tråddragning grunden

Gnosjö är centralorten i en region med sex orter som ligger inbäddade i den småländska skogen. Lugnt och avsides men med en anda, som dagligen kopplar ihop oss med världen. En anda som präglas av arbetsamhet, klurighet, entreprenörskap och hjälpsamhet och som skapar ringar på vatten långt bort från våra etthundraelva skogssjöar. Här har man sedan länge ägnat sig av tråddragning. I slutet av 1800-talet fanns det över 100 tråddragerier i trakten. Av metalltråden kan man sedan tillverka sådant vi använder varje dag, kundvagnar i livsmedelsbutiken, hundburar monterade i våra bilar, stängsel... ja, listan kan bli hur lång som helst och uppfinningsrikedomen är stor.

Stolta över industrin och glada i naturen

Förutom många vackra sjöar finns här fyrahundrafemtio kilometer storslagen natur - en del av den finns i nationalparken Store Mosse. Vi har också företag som är duktiga på allting outdoor och företag, som har daglig kontakt med resten av världen. Vad gäller resten av världen brukar vi som bor här säga, "att man aldrig är längre än två meter från en produkt tillverkad i Gnosjö".

Några större företag i Gnosjö kommun

Axelent – www.axelent.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Thule Group – www.thulegroup.com Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Garo AB – www.garo.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Troax AB – www.troax.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Hillerstorps Trä AB - www.hillerstorp.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Kontakter för dig som vill starta företag

Rullar med metalltråd i en skog.