Gammalt svartvitt foto från 1915 på Visingsö, där Ellen Key talar om kvinnlig rösträtt till en stor publik.

Ellen Key propagerar för kvinnlig rösträtt på Visingsö 1915. Kampen var intensiv. Foto: Riksdagsförvaltningen, Signe Bergmans samling.

Att få rösta inte alltid självklart

Om tre månader röstar vi den 11 september. Då går vi till tre val – till kommun, region och riksdag.

Att välja är inte alltid lätt. För att kunna göra bra val och rätt val behöver man sätta sig in i fakta. Hur tänker politikerna i den kommunen jag bor? Vilka kämpar för de frågor jag brinner för? Genom att rösta får du politiker som representerar dig och dina åsikter.

För 101 år sedan fick kvinnor rösträtt

Att få säga sin åsikt och att få dryfta den är viktigt i en demokrati. Vi har yttrandefrihet och tryckfrihet, något vi borde vara glada över. Men det är lätt att ta saker för givna. Att få rösta var inte givet om du var född kvinna, eller man utan egendom, bara lite mer än 100 år sedan. Rösträtten för kvinnor blev allmän först 1921, det vill säga 101 år sedan. 1918 infördes den allmänna rösträtten för män.

Att rösta är grundstenen till vår demokrati

I många länder finns det bara ett parti att rösta på. Det är inte vad vi kallar för demokrati. I Sverige kan man starta partier själv, men fyraprocentsspärren gör att väldigt små partier inte kommer in. I årets val är det några partier som balanserar på gränsen till fyra procent. Det gäller Miljöpartiet och Liberalerna.

Enligt Val.digital.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., (som ställer samman flera olika opinionsundersökningar) skulle valresultatet se ut så här i juni 2022:

• Socialdemokraterna 31,1 procent
  • Västerpartiet 8,2 procent
  • Moderaterna 21,4 procent
  • Centerpartiet 6,3 procent
  • Kristdemokraterna 6,1 procent
  • Sverigedemokraterna 18,3 procent

------ fyraprocentspärren---------

• Miljöpartiet 3,3 procent
  • Liberalerna 3,1 procent

Siffrorna på kommunnivå stämmer inte alltid med hur riksdagsvalet ser ut. Tänk på att hur du röstar spelar roll.