Collage som föreställer Ninjabanan och Motorikbanan på Töllstorp.

Nu är banorna för barnen klara

Barn i alla åldrar är välkomna att klänga, klättra och hoppa på de nya motorik- och ninjabanorna på Töllstorp. Hinderbanan för vuxna ligger nära, så efter skön träning kan hela familjen ta medhavd fika på det nybyggda trädäcket alldeles intill.

Töllstorp är en pärla både för idrottsintresserade och naturälskare. Den vårdas ömt av kommunen och varje år ser man till att hitta på nya spännande upplevelser för stor, som liten. Nu har de mindre barnen fått en motorikbana att leka i och de lite större en ninjabana.

Investeringar för bättre hälsa

650 000 kronor investeras inom fritidsområdet om året i kommunen. Väl värda pengar om man ser det som investeringar för bättre hälsa. På Töllstorp betyder ”Gnosjömodellen” att den som vill träna på området kan duscha och byta om utan att betala någon avgift. Det är lätt att ta sin löprunda när det passar en själv.

I början av maj invigdes discgolfbanan, och redan dagen efter invigningen kom samtal från företag, som vill ha AfterWork-aktiviteter och boka banan. 40 discar har köpts in för att kunna möta upp det stora intresset. Björn Thorsson, chef på Töllstorp, är mycket nöjd med det stora gehöret.

Plats för lek och rörelse

Trots att den nya Ninjabanan och motorikbanan inte haft någon invigning har redan barnen hittat hit. Vuxenbanan har funnits sedan tre år tillbaka. Nu kan alla åldrar träna samtidigt. Motorikbanan är lägst och vänder sig till de minsta barnen. Den passar barn mellan 3 och 8 år gamla. Ninjabanan ligger intill. Den är högre och har lite större svårighetsgrad. Här är det lagom svårt för de lite äldre barnen. Leken vid banorna påminner om ”Inte-röra-marken”, där man hoppar från sten till sten.

Här kan man hoppa, klättra och klänga

Motorik betyder rörelseförmåga. Små barn stimuleras till rörelse bland annat genom utomhuslekar. Att hoppa, klättra, krypa, åla, klänga är roliga sätt att leka, samtidigt bidrar det till att barnet lär känna sin kropp och tycker att det är härligt att röra på sig. Idag är det så många barn som hamnar vid en skärm efter skolan, datorn, mobilen, paddan eller teven får den uppmärksamhet, istället för att barnen leker spontant med kompisar utomhus. De flesta barn idag rör bara sig i sammanhang där man tränar i en förening. Men alla gör inte det. Varför, kan bero på många olika faktorer. Man kanske inte har råd, föräldrarna saknar kanske själva intresse, barnen måste skjutsas och det finns inte tid.

Vuxna och barn kan träna samtidigt

Tanken med den nya motorik- och ninjabanan är att barnen ska kunna leka här samtidigt som de omedvetet tränar sin kropp. Att tidigt bygga upp sin fysik har man glädje av hela livet. Vuxenbanan ligger strax intill. Alltså kan alla i familjen umgås och träna samtidigt på ett lättsamt och lekfullt sätt. Om man dessutom packar med sig picknickkorgen så kan man passa på att fika på det nya trädäcket efteråt.