Dieter Johansson samtalar med en man på första utslaget.

Många kom för att testa nya discgolfbanan

Tisdagskvällens evenemang var välbesökt. Dragplåstret Dieter Johansson, och några av medlemmarna i Värnamo Frisbee Club, fick instruera många nyfikna. Nu hoppas vi att kvällen ska inspirera till fortsatt spel så att banan blir den succé den förtjänar.

Sporten är sedan cirka tio år på uppgång och det har eskalerat under pandemin. Under de senaste två åren har det anlagts drygt 300 discgolfbanor i Sverige.

Under tisdagskvällen i Gnosjö på Töllstorps fritidsområde var han med och instruerade. Många intresserade tog tillfället i akt, nyfikna på att börja spela.

En sport för alla plånböcker

Till skillnad från golf med boll, som är en ganska dyr sport, så är discgolf något som passar var mans plånbok. En nybörjare behöver inte särskilt mycket utrustning. En disc kostar lite över hundralappen och den räcker gott och väl i början. Det tar en del träning för att märka skillnad på de olika discarna.
Dieter är en sann entusiast, tre bronsmedaljer i Världsmästerskapen och två guld i Europamästerskap talar sitt tydliga språk.

– Märker du att du är biten, först då skaffar du fler discar som har olika flygegenskaper. Då vill du nog ha en putter och en midrange, men det tar ett tag tills du behöver en driver.
Vad tycker du om Gnosjös nya discgolfbana?

– Jag tycker den är jättebra för nya spelare. Det är medlemmar i Värnamo Frisbee Club som tillsammans med Gnosjö kommun har anlagt banan. Hålens längd och svårighetsgrad är anpassade för att den ska vara ganska lättspelad, även om den har sina utmaningar med vatten och kurvor. Den passar för de flesta, men är kanske inte en bana för tävling. Då behövs längre hål.

Hur kommer det sig att du själv började?

– Det känns som att jag spelat i hundra år, men det stämmer naturligtvis inte. Jag började 1978 och fick blodad tand direkt. Istället för att ”leka” frisbee så började jag direkt att träna för att kunna tävla. Jag älskar att tävla! Jag älskar momentet att se vem som ska vinna. Ändå tar jag gärna en runda utan att tävla, jag tycker att det är fascinerande!

Discgolfen kom i slutet av 1970-talet

Sporten har funnits i Sverige sedan 1974 och i USA sedan slutet av 60-talet. 1977 togs patentet på den första frisbeegolf-korgen i USA. Från och med 1978 har man sedan använt dessa korgar i grenen Discgolf. Och som vi alla vet är svenskarna i regel snabba att anamma nya sporter och ny teknik så redan 1979 började man även i Sverige använda dessa korgar på tävlingar. Tidigt åttiotal byttes namnet ”Frisbee” ut mot ”flying disc”. (Frisbee egentligen är ett efternamn, familjen Frisbee drev en pajrestaurang. Skolungdomar som jobbade där brukade roa sig med att kasta pajformarna mellan sig. En man som heter Fred Morrison kom förbi en dag och såg detta. Han började sen tillverka ”Frisbees” av plast. Snart registrerades namnet Frisbee som ett skyddat varunamn. Andra tillverkare får därför inte kalla sina discar för ”Frisbee”.)

Discgolf är en form av golf

– Discgolf är lika mycket golf som ”golf med boll”, det är bara olika redskap. Det heter ”Hole in one”, ”drive”, ”tee” och ”par”, så spelar du golf, så kan du redan de flesta reglerna. Den största skillnaden mellan sporterna är att discen har flygegenskaper, vilket gör att den kan sväva och svänga upp till tre gånger på ett kast. Det kan du inte med en boll. Den svänger åt ett håll, inte mer, menar Dieter.

Dieter anser att tjusningen med sporten är just detta att en ”flying disc” har precis, som det låter, flygegenskaper, vilket gör att när du behärskar tekniken kan du styra din disc på många olika sätt.

Nya banan perfekt för nybörjare

På olika discgolfbanor skiljer sig svårighetsgraden åt. Banor, som har 80 till 90 meter långa hål, räknas som lätta. De kan du gå, som en trevlig runda, en motionspromenad. Den nya discgolfbanan på Töllstorpsområdet tillhör dessa. De flesta hålen är mellan 50 och 75 meter långa, bara ett hål är över 100 meter. Om en bana ska användas för tävling måste hålen vara längre och betydligt tuffare. I Värnamo bygger man för tillfället en ny bana med 18+18 hål. Där kommer det längsta hålet vara 306 meter. På den kommer du att behöva undvika att hamna i dammar och ta hänsyn till korridorer mellan träd på vissa hål, vilket höjer svårighetsgraden.

Inom discgolfen finns ännu inget handicapsystem och tävlingarna är antingen öppna för alla (Open, både dam och herr), eller så är det enbart Dam eller Junior.

Discar i olika färger, som kostar ungefär 150 kronor.

För runt 100 kronor finns det utmärkta discar för nybörjare.