Barnboksförfattaren Camilla Brinck står i ett klassrum och gör segertecknet med fingrarna.

Camilla Brinck besökte Ekbackeskolan i Åsenhöga.

Camilla inspirerar till eget skapande

Eleverna satt som tända ljus i spänd förväntan att träffa författaren till böckerna de just läst i skolan. Malin Clenows klass på Ekbackeskolan i Åsenhöga var några av de som förärades med ett besök av Camilla Brinck.

- Det är tillsammans vi kan skapa! Det menar Camilla och visar sina skisser till bilderna i böckerna för barnen.

- Utan mina illustratörer eller redaktörer hade det inte blivit någon bok, men utan mig hade det inte blivit något alls. Jag är som en kanal där mina figurer kommer till mig. Fantasin skapar allt. Och vem har mest fantasi?

- Det har barnen, svarar eleverna med en röst.

Skapande skola har gjort det möjligt att låta andraklassarna få träffa Musses och Heliums skapare. Om man inte har barn i skolåldern känner man nog mest igen Camilla som sångerska. Bland annat var hon med i Melodifestivalen 2013 med låten ”Jenny”.

Hennes av barnen välkände figur, ”Musse”, kom till henne när hon lekte med rösten i studion för att spela in. Senare har Musse fått en tjejkompis, Helium.

Dyslektiker som barn

Camilla hade ingen aning om att hon skulle bli en författare. Då hon hade dyslexi som barn, var det svårt att tro att hon själv skulle kunna skriva. När hon skriver tänker hon speciellt på de som har läs- och skrivsvårigheter. Bilderna måste ligga rätt i förhållande till texten så att de hjälper läsaren.

Ett barn har ritat två bilder, en som föreställer en god figur som kan flyga och en ond figur som har starka käkar.

Camillas besök var mycket uppskattat. Eleverna satte genast igång med att skapa egna karaktärer.