Händer med armband,.

Kommunens medarbetare utbildas i suicidprevention

Hur upptäcker man varningstecken på psykisk ohälsa? Vad kan jag göra om en kollega eller chef har det tufft? Utbildningen Våga Fråga ska ge kunskap om sanning som ersätter myter och antaganden.

Kommunen har nu påbörjat utbildningssatsningen Våga fråga, en utbildning i suicidprevention.Utbildningen ska hjälpa våra medarbetare att upptäcka varningstecken på psykisk ohälsa.

Kommunen vill arbeta för att öka medvetenheten om den psykiska (o)hälsan. Utbildningen Våga fråga som samtliga kommunanställda ska gå, ger kunskaper som kan rädda liv.

– Jag och mina kollegor i gruppen är stolta över att få verka i en kommun som tycker detta är viktigt att lyfta. Många av förklarliga skäl tycker det är svårt att möta någon som mår dåligt. Men vi behöver steppa upp och våga fråga varandra hur vi har det mer ofta och viktigast av allt är att våga stanna i svaret. Myten om att vi eventuellt väcker tankar till liv är förlegad, det är tystnaden som är farlig, säger Madelen Kjell, enhetschef på Räddningstjänsten Gislaved-Gnosjö och samordnare för utbildningssatsningen.

Utbildningen går igenom fakta och myter om självmord, lär ut hur man identifierar varningstecken på när psykisk ohälsa kan uppstå och hur man kan stötta någon som mår dåligt. I utbildningarna får man som medmänniska lära sig att hålla motiverande samtal och vi ger konkreta råd på hur man lotsar rätt vid en akut situation.

– När vi nu ökar medvetenheten och kunskapen i ämnet hoppas vi att vi ska bli mer trygga i att våga fråga. Tänk alla kommunmedarbetare som kommer att sprida sina nya kunskaper i samhället då våra medarbetare har familj, vänner och jobbar kanske ideellt i föreningar. Vilken effekt det kan komma att bli, säger Madelen Kjell.

Utbildningen är uppdelad i två delar

Den 4 april blev utbildningen tillgänglig för alla kommunens medarbetare och består av två delar.

Den första delen av utbildningen är digital där deltagaren tar del av e-utbildningen på egen hand från dator, telefon eller surfplatta.
Den andra delen sker i grupp där deltagarna diskuterar de har lärt sig med hjälp av en samtalsledare.