illustration på en spruta och en burk som det står covid-19 vaccination på.

Pandemin är inte över

Vaccinet är det allra viktigaste verktyget i kampen mot covid-19 och i Sverige har vi nått en hög vaccinationstäckning. Samtidigt är det fortfarande mer än en miljon människor över 12 år som inte tagit sin första dos.

Mellan den 14 och 20 mars erbjuder regionen därför extra tider för vaccination.

Drop-in på vårdcentralen i Gnosjö

Under hela veckan erbjuds möjligheten att vaccinera dig, utan att boka tid i förväg. Det är så kallad drop-in mellan vissa tider.

Boka tid för vaccination

Du kan också, om du vill boka en tid för vaccination, göra det via regionens webbplats.

Varför ska jag vaccinera mig och varför behövs en tredje vaccindos?

Även om smittspridningen går ner i vår och sommar så kommer covid-19 att finnas kvar. Vaccination ger ett mycket effektivt skydd mot allvarlig sjukdom. Även om du skulle bli smittad trots vaccination så får du mildare symtom. Risken att bli så svårt sjuk att du behöver sjukhusvård mycket liten om du är vaccinerad.

Skydda andra

Som vaccinerad har du lägre risk för att smitta andra. Dels genom att du själv är skyddad mot att bli infekterad och dels genom att om du trots allt blir infekterad så är du sjuk kortare tid och utsöndrar mindre virus.

Bygg ett skydd för framtiden

Tre doser vaccin får numera anses som grundvaccination för vuxna. Den som bara fått två doser har efter ett halvår mycket begränsat skydd kvar. En tredje dos ger ett mer effektivt och långvarigt skydd. Även om fler påfyllnadsdoser kan komma att behövas framöver (eventuellt med ett uppdaterat vaccin mot nya virusvarianter) så är grunden att man först fått tre doser.

Covid-bevis möjliggör resande

Nästan alla andra länder kräver någon form av covid-bevis för inresa. För EU och en rad andra vanliga turistmål kommer det att krävas tre vaccindoser för att få ett giltigt covid-bevis. Alternativet är att testa sig inför resa och ett sådant test kostar ofta flera tusen kronor per person.

Vaccinera dig även om du varit sjuk

Även om du nyligen varit sjuk i covid-19 behöver du vaccinera dig med tre doser för att vara säker på att få ett bra skydd inför framtiden. Immuniteteten som uppnås efter genomgången infektion kan variera mycket från person till person och du bör därför vaccinera dig så fort du återhämtat dig från infektionen.