Markus Kauppinen förbereder sig för att klippa bandet till första spadtaget med grävskopa.

Oppositionsråd Markus Kauppinen (S) förbereder sig för att klippa bandet till första spadtaget. Klicka på bilden för att se den större.

Första spadtag för ny rehab- och spaanläggning

Idag togs första spadtaget. Om ett och ett halvt år slår portarna upp för den nya rehab- och spaanläggningen i Töllstorpsområdet i Gnosjö.

Satsningarna är en av de större på många år och en mycket viktig satsning menar Kristine Hästmark (M) som är kommunalråd och kommunstyrelsens ordförande.

- Satsningen blir ett stort lyft för alla kommunens invånare. Det är en process som pågått i flera år och det är oerhört roligt att vi nu tagit det första spadtaget, säger Hästmark.

Höj och sänkbar bassäng för rehabilitering

Kommunen har i flera år haft planer på att bygga en höj- och sänkbar bassäng för att personer som behöver rehabilitering ska kunna få det på hemmaplan. Idag behöver man nämligen ta sig till Värnamo för denna typ av bassäng. Snart kommer det att finnas i Gnosjö vilket gör det mycket lättare och närmare för kommunens invånare att nyttja. I planeringen har även kommunens funktionshinderråd involverats för att säkerställa att personer med funktionshinder, exempelvis rullstolsburna ska kunna ta sig ner och upp ur rehabbassängen.

Samtidigt kommer bassängen att kunna användas av fler, exempelvis våra yngsta invånare. Då bassängen har höj- och sänkbart golv kommer man kunna bedriva plask- och lekverksamhet.

- Det är en stor satsning pengamässigt men det är också en satsning som alla invånare kommer kunna nyttja vare sig man är ung, äldre, frisk eller sjuk, säger Markus Kauppinen (S) som är oppositionsråd och kommunstyrelsens 2:a vice ordförande.

Kommunalråd Kristine Hästmark sitter i grävmaskinen och är beredd på att ta första spadtaget.

Kommunalråd Kristine Hästmark fick äran att ta det första spadtaget med grävmaskinen. Klicka på bilden för att se den större.

En spaanläggning som stimulerar flera sinnen

Förutom en höj- och sänkbar bassäng kommer det exempelvis även att finnas bastu och ångbastu men även fotbad, kneipbad och bubbelpool. Dessutom ska det byggas en upplevelsedusch med både ljud och ljus för att stimulera flera av sinnena.

Politisk enighet kring byggandet

Satsningen på rehab- och spaanläggningen är budgeterad till 60 miljoner kronor och förväntas stå färdig våren/sommaren 2023. Och det råder en politisk enighet om att bygga, menar såväl Kristine Hästmark (M) som Markus Kauppinen (S). Båda menar att det är viktigt och en naturlig utveckling av Töllstorpsområdet där man redan samlat många verksamheter.

- Satsningen nu innehåller flera delar. Dels satsar vi på folkhälsan, dels vill vi ha en hög servicegrad i kommunen. Som kommun vill vi även växa och attrahera fler att flytta hit, säger Kauppinen.

- Gnosjö ska vara en attraktiv kommun. Vi vill utveckla våra verksamheter och rehab- och spaanläggningen blir en ny upplevelse för våra invånare. Satsningen gynnar även företag och föreningar som kan förlägga arrangemang och konferenser på hemmaplan istället för att åka iväg, säger Hästmark.

Skisser på den nya rehab- och spaanläggningen

Nedan kan du se ett bildspel på datorgenererade bilder på hur den nya rehab- och spaanläggningen kan komma att se ut.

Senast uppdaterad: