gruppbild tagen utomhus på medarbetare inom kommunen som arbetar med kost.

Det var bara glada miner när det stod klart att kommunen fått utnämningen Årets hållbara skolmatskommun. (Klicka på bilden för att göra den större)

Gnosjö - årets hållbara skolmatskommun

Kommunen tilldelades under tisdagskvällen priset som ”årets hållbara skolmatskommun” när den nationella mat-tävlingen White Guide avgjordes.

Kommunen var nominerad i inte mindre än 6 av 14 kategorier, och Eldin M Salihovic som är kommunens kostchef tycker det är extra roligt att kommunen vann just det här priset.

- Det känns extra glädjande att vi vann priset som årets hållbara skolmatskommun. Det är ett fantastiskt kvitto till alla våra medarbetare som arbetar med vår skolmat, säger Eldin.

En liten kommun kan göra mycket när medarbetarnas olika styrkor tas tillvara

För utnämningen Årets hållbara skolmatskommun tittar White Guide på områdena klimat, schysst mat, matsvinn och ökad kunskap om hållbar mat. Att just Gnosjö vann priset betyder mycket för kommunen, tror Eldin.

- Vi var nominerade i totalt sex av fjorton kategorier. Det visar att en relativt liten kommun kan göra mycket, vilket ger ringar på vattnet, säger Eldin.

Han har under det senaste året märkt hur andra kommuner vänder sig till Gnosjö för tips, idéer och arbetssätt där de är nyfikna på hur vi gör.

- Vi gör saker på rätt sätt, i rätt ordning och tar vara på alla medarbetares kompetens. Vi jobbar kontinuerligt med att få det bästa ur varje medarbetare, berättar Eldin.

Alla medarbetare är olika, berättar Eldin. Man tillåts vara olika och tar vara på medarbetarnas olika spetskompetenser. Kollegornas delaktighet och inflytande blir en styrka i allt verksamheten gör.

Motiveringen till Årets hållbara skolmatskommun

Kommunen vann priset med följande motivering:

”För er förmåga att bygga grön matglädje på en gedigen struktur, präglad av optimism och ett nära samarbete med lokala producenter.”

Samtliga placeringar i respektive kategorier som kommunen var nominerade för

Gnosjö - Årets hållbara skolmatskommun - plats 1
Har tagits fram i samarbete med Världsnaturfonden WWF. Här letar vi efter kommuner som är duktiga på hållbarhet över hela skolmatskedjan. Priset har utgångspunkt i fyra områden: Klimat, schysst mat, matsvinn och att öka kunskapen om hållbar mat.

Eldin M Salihovic - Årets Måltidschef - plats 4
Här tittar man på kommunikation, helhetssyn, tydlighet och helhjärtat fokus på matgästen.

Bäckaskolan – årets skolrestaurang - plats 27
Här tittar man på helheten, inte bara maten på tallriken. Smak, näring, säkerhet, måltidsmiljö, kommunikation, hållbarhet, service och pedagogiskt samarbete är några av de saker som det tas hänsyn till.

Bäckaskolan - årets Pep-skola - plats 4
I denna kategori belönas de skolor som både arbetar aktivt med fysisk aktivitet och hälsosamma måltider.

Boel Simonsson, Bäckgården och Hamngården - Årets Boendechef - plats 5
Priset ”Årets Boendechef” går till en person som med kunskap, fokus och envishet förmår integrera måltiderna i helhetsupplevelsen – och som inser att god mat kan vara en central del i vården och omsorgen.

Årets seniormåltid - Rosendals vårdbostäder - plats 7
Smak, måltidsmiljö, engagemang, variation, lyhördhet, hållbarhet, kommunikation och bemötande är några av de parametrar som bedöms när maten provas på äldreboenden runt om i Sverige. White Guide tittar på hur man gör vardagen till en fest för de boende, och kröna goda och näringsriktiga anrättningar med den viktiga personliga touchen.

Om White Guide Junior och White Guide Senior

White Guide Junior är en tävling i Sverige där man bedömer helheten. Juryn bedömer smak och näring, men också måltidsmiljö, service, pedagogiskt samarbete, engagemang från rektorn, kommunala satsningar, hållbarhet och andra parametrar som bidrar till att höja måltidsupplevelsen för eleverna eller hyresgästerna på våra äldreboenden. Totalt är drygt 250 förskolor, skolor och seniorboenden testade under det senaste året.

Läs mer om White Guide på deras webbplats Länk till annan webbplats.

Senast uppdaterad: