Tänk på allemansrätten när du är ute i vår fina natur!

Just nu ser vi att många söker sig ut i naturen, det är positivt för att det ökar människors välbefinnande och hälsa och bidrar till att förbättra den fysiska och psykiska hälsan i samhället. Valborgshelgen närmar sig och vi vill passa på att påminna om att värna om vår natur.

Nu på våren är naturen extra känslig, djuren får sina ungar och markerna är på många håll blöta och mjuka vilket gör dem extra känsliga för slitage, samtidigt som den speciella situation vi befinner oss i kräver särskild hänsyn mot andra människor.

Allemansrätten ger oss frihet under ansvar – inte störa, inte förstöra. Så visa extra omtanke mot andra besökare och vår natur.

Här kommer tips till den som vill njuta av naturen på ett hänsynsfullt sätt:

  1. Välja utflykter i naturen nära där du bor. Utforska nya områden där inte så många andra är.
  2. Fika och rasta på platser med gott om utrymme och håll avstånd till andra besökare.
  3. På våren vaknar naturen till liv och ungar föds. Hålla hunden under extra stor uppsikt, i de allra flesta fall innebär det att hunden ska hållas i koppel.
  4. Ta med dig ditt skräp hem.
  5. Tänk på brandrisken. Elda endast på iordninggjorda eldplatser.
  6. Skyddade områden kan ha särskilda regler för exempelvis grillning, information om dessa regler hittar du på sverigesnationalparker.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. eller www.lansstyrelsen.se. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
  7. Anpassa ditt vägval när du cyklar och rider så skadar du inte marken i onödan.
  8. Visa respekt mot de som bor på platsen du befinner dig, undvika att gå för nära bostadshus.

Du hittar mer information på:

Senast uppdaterad: