Gnosjö kommun vinner pris för bäst tillväxt i Jönköpings län för femte året i rad

Det går bra för näringslivet i Gnosjö kommun – till och med så bra att kommunen utmärker sig för att ha den bästa tillväxten i hela Jönköpings län. Dessutom för femte året i rad. Priset Bästa Tillväxt, som delas ut av kreditupplysningsföretaget Syna varje år sedan 2007, premierar en bred och stabil tillväxt i det lokala näringslivet. På andra och tredje plats kommer Värnamo respektive Gislaved.

Bästa Tillväxt utser en vinnare i varje län och utgår helt och hållet från företagens bokslut. Syna mäter tre olika kriterier i alla aktiebolag i Sverige och ser hur dessa förändras mellan de två senaste boksluten.

Utmärkelsen går till den kommun i varje län som har störst andel företag som nyanställer, ökar sin omsättning och går med vinst. På så sätt skapas ett tillväxtindex som gör att kommunerna i ett län kan jämföras med varandra.

- Den här utmärkelsen bygger på verkliga fakta till skillnad från andra undersökningar som ofta utgår från personliga åsikter. Att Gnosjö toppar i Jönköpings län är extra roligt, dels för att man år efter år visar att man har ett bra företagsklimat, dels för att det är en kommun med många tillverkande företag, vilket visar att Sverige har god konkurrenskraft, säger Harald Stjerna, partner på Syna.

Gnosjöandan är minst sagt livskraftig. Näringslivet i kommunen blomstrar som aldrig förr och under året har företagen bland annat investerat i nya produktionsanläggningar, men också nyanställt.

- Även om vi nu börjar bli vana vid att få utmärkelsen Bästa Tillväxt är det alltid lika roligt, säger Katrin Svensson som är näringslivsutvecklare i Gnosjö. Det här är femte året i rad som vi får utmärkelsen och i första hand är det ett bevis på att vi har många duktiga företagare som verkligen lägger ner ett gediget arbete.

Förklaringen till att det går så bra för företagen i Gnosjö är en kombination av tradition, försiktighet och framåtanda.

- Folk här jobbar på i det tysta och företagen lägger undan under de goda åren för att vara beredda när sämre tider kommer, fortsätter Katrin Svensson. Många har också dragit lärdom av det som hände 2008, då det var svårt för många företag, och förstått hur viktigt det är att inte vara beroende av exempelvis en stor kund.

- Här finns också en förståelse för att duktiga medarbetare är ett företags kanske viktigaste tillgång och därför drar man sig också i det längsta innan man varslar om uppsägning. Många företag satsar dessutom på kompetensutveckling i sämre tider så att man står starkare den dag det vänder igen.

Många företag har börjat tala om en stabilisering av konjunkturen, vilket innebär normala arbetstider utan övertid. Det går fortsatt bra och i vissa fall har man fulla orderböcker. I stället brottas man med ett annat problem: att hitta rätt kompetens till de jobb som finns lediga.

- Det är ett stort bekymmer för många företag. Särskilt när det handlar om exempelvis ingenjörer och tekniker, där det i dag råder stentuff konkurrens. En annan förklaring är att Gnosjö som ort inte alltid är den som lockar mest.

- Men det ska vi försöka ändra på. Tillsammans med näringslivet kommer vi att satsa stort framöver på att marknadsföra Gnosjö. Både som en bra plats med många spännande företag där man verkligen kan göra skillnad och som en trivsam plats att bo på, särskilt om man just bildat familj, avslutar Katrin Svensson.

Senast uppdaterad: