Missbruk

Personer med beroende eller missbruksproblem har rätt till stöd från samhället. I Gnosjö kommun kan du vända dig till socialkontoret. Ungdomar kan få hjälp av Galaxen. 

Galaxen

Galaxen är en öppenvårdsmottagning för ungdomar mellan 13-25 år som har problem med alkohol, narkotika, doping eller spel. Vi erbjuder även stöd till dig som är anhörig till någon med dessa problem. Du behöver inte ha ett utvecklat missbruk, vi hjälper även dig som är ”i riskzonen”. Vi ger information, rådgivning, behandling och utför provtagning.

Droger och alkohol är skadligt. Sättet det berusar på skiljer sig men gemensamt är att de påverkar och skadar användaren, familj, vänner och andra närstående. Det berör och skapar lidande för många. Men det behöver inte fortsätta så. Tillsammans med Galaxen kan du arbeta för en bättre egen framtid utan alkohol och droger.

Du eller dina föräldrar kan själva ta kontakt med Galaxen och initiera en behandlingskontakt. Vi tar även emot uppdrag från skolor, arbetsgivare, kriminalvård, socialtjänst med flera. Du är välkommen till oss för informationsmöte där vi beskriver de behandlingsinsatser som vi erbjuder. När en förfrågan gjorts bedömer Galaxen om det finns möjlighet att fullfölja uppdraget. Vi säger mycket sällan nej till ett uppdrag men ibland har uppdragsgivaren alltför resurskrävande önskemål. I dessa fall försöker vi hitta ett fungerande alternativ.

För dig som privatperson är det kostnadsfritt med behandling och drogtester på Galaxen. Vi har tystnadsplikt och bryr oss mycket om din integritet. Du har även möjlighet att vara anonym.

Ungdomar med missbruksproblem kan vända sig till socialkontoret för kontakt med en socialsekreterare. I kommunen finns även öppenvårdsmottagning, Galaxen-ungdomsteam mot droger, dit man kan vända sig för att få råd och stöd.

De som arbetar direkt med drogförebyggande arbete (alkohol, narkotika, tobak, doping och sniffning) i Gnosjö kommun är exempelvis fältsekreterare, skolorna genom sin ANT-undervisning, polisen och Galaxen.

Galaxen - Ungdomsteam mot droger drivs gemensamt av Gnosjö kommun, Vaggeryds kommun och Värnamo kommun. Vi ger stöd och hjälp till dig, kille, tjej, kompis eller förälder när droger hindrar livet.

Sidansvarig: Margareta Haglund

Senast uppdaterad: 2019-06-27

Kontakta oss

Socialkontoret
tel 0370-33 10 00
socialutskottet@gnosjo.se

Socialmedicinsk mottagning för vuxna
tel 0370-190 40
Besöksadress
Finngatan 19, Värnamo

Toxmottagningen
tel 0370-69 70 00
Besöksadress
Värnamo sjukhus

Fältsekreterare
Niklas Vestlund
tel 0370-33 12 68 niklas.vestlund@gnosjo.se

Sandra Waerland
tel 0370-33 13 69
sandra.waerland@gnosjo.se

Galaxen
tel 0370-37 70 18

E-post rad.behandlingsenheten@varnamo.se

Besöksadresser
Storgatan 9 C, Gnosjö
Finngatan 17, Värnamo Ungdomsmottagningen Ljungbergsgatan 6, Skillingaryd 

Gnosjö kommuns drogpolitiska program 2017-2018PDF

 öppnas i nytt fönsterBrukarrevision 2014, missbrukPDF