Elda säkert när det är kallt

Under den kyliga delen av året är det skönt att tända en brasa i sin öppna spis eller kamin. Men för intensivt eldande kan skada din skorsten eller lokaleldstad och i värsta fall orsaka brand.

- Genom att följa några enkla råd kan du både få bra med värme och samtidigt ha en bra brandsäkerhet, säger Johan Rönmark på räddningstjänsten.

  • Överelda inte. Elda max 3 kg ved per timme.
  • Eldar du i 3-4 timmar i sträck så ska din kamin eller öppna spis vila minst lika länge som du har eldat.
  • Använd bara riktigt torr ved när du eldar. Med torr ved bildas mindre tjära och sot och soteld uppstår inte lika lätt.

Glöm inte att askan kan vara varm i flera dagar efteråt. Förvara askan utomhus i ett obrännbart kärl med tättslutande lock när du askar ur.

www.eldaratt.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster hittar du mer information. Fler tips och råd för en säkrare vardag hittar du på www.dinsakerhet.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Sidansvarig: Susann Gustavsson

Senast uppdaterad: 2016-01-14